Mihai Petean, redactor sef al Gazetei de Cluj: BZA si Gazeta de Cluj sunt in imposibilitatea de a aparea

Mihai Petean este, de un an si jumatate, redactorul sef al Gazetei de Cluj. A fost si el ridicat ieri, a fost audiat si apoi eliberat.

Andrei: incepem, da ?

Mihai Petean: OK

Andrei: Mihai Petean. Pentru cine nu-l cunoaste, e redactor sef la Gazeta de Cluj. Ieri a fost anchetat 8 ore, luat la intrebari si apoi i s-a dat drumul. E corect pana acum, Mihai ?

Mihai Petean: Nu. Luni, de la ora 9 pana la ora 14 am fost tinut, alaturi de colegii mei, in redactie, fara posibilitatea de a raspunde la telefoane. (atentie, ele nu au fost confiscate. Pur si simplu nu ni s-a permis sa raspundem sau sa sunam).

Andrei: e adevarat, deci, ca au fost tinuti colegii tai la redactie, fara sa aiba voie sa raspunda la telefon si sa iasa din cladire ?

Mihai Petean: Da! Aveam voie sa mergem la baie. Atat. In rest, cei de la DIICOT, mascatii, etc., au fost oameni cu noi! Nu s-a pus problema agresiunii fizice sau verbale. Doar tensiune. Dar au luat tot, agende, inscrisuri, coli A4 pe care era desenta o litera sau un patratel!

Andrei: cat de mult ? cate ore ati fost tinuti acolo ?


Mihai Petean: de la ora 9 dimineata, 9.15 pana seara spre ora 20.00. Insa eu, de la ora 14 am fost dus cu o masina la Parchet, impreuna cu un civil si un mascat. Acolo mi s-au luat declaratii si apoi am asteptat pe holuri pana la ora 00.15

Andrei: ai asteptat pe holuri de la 23.30 la 00.15, nu ? ca pana pe la 11.30 ai fost anchetat. sau ma rog, luat la intrebari. corect ?

Mihai Petean: Da

Mihai Petean: interogatoriu, declaratii

Andrei: ok. ai fost, vreun moment, acuzat de ceva ?

Mihai Petean: Nu, nu am fost acuzat de absolut nimic.

Andrei: spune-mi ce se va intampla, acum – zilele urmatoare – cu Buna ziua, Ardeal si Gazeta de Cluj ? vin colegii tai la serviciu ? scoateti ziarele fara pauza ?

Mihai Petean: In ceea ce priveste Buna Ziua Ardeal, nu stiu exact detalii. Atat eu, cat si Memoranda Onac suntem tulburati, storsi, daramati.

Mihai Petean: Marti BZA a aparut pe piata

Andrei: stiu, a avut 4 pagini azi

Mihai Petean: Din cate stiu va aparea toata saptamana.

Andrei: si Gazeta ?

Mihai Petean: Luni Gazeta de Cluj va aparea pe piata!

Mihai Petean: Pana atunci vor fi o serie de actualizari pe varianta online. Nu este exclusa nici varianta scoaterii unui singur ziar, TRUSTUL GAZETA, coordonat de la Targu Mures

Andrei: ok. aveti calculatoare, retele, telefoane, tot ce va trebuie ca sa lucrati optim ?

Mihai Petean: Nu, Nu avem calculatoare, servere, nici macar un petic de hartie A4.

Andrei: dar – si te rog acum sa infirmi sau confirmi un zvon care circula pe piata – redactiile sunt sigilate ?

Mihai Petean: NU! Sediul Gazetei de Cluj NU ESTE SIGILAT. Nici vorba! Atata tot ca nu avem calculatoare, agende, mape…

Mihai Petean: Cu colegii mei m-am intalnit chiar astazi la un suc. Si ne vom vedea si maine la recurs. (recursul facut de cei cinci arestati)

Andrei: am inteles. deci pe ce veti lucra ?

Mihai Petean: Nu stim inca pe ce vom lucra si cum. Dar vrem ca saptamanalul Gazeta de Cluj sa apara luni pe piata.

Andrei: ideea cu un singur ziar ar fi temporara sau permanenta ?

Mihai Petean: Nu stiu acest lucru. Socul inca nu a trecut

Andrei: am inteles. hai sa verificam niste zvonuri, vrei ?

Mihai Petean: ok

Andrei: se spunea azi, in niste comentarii pe internet, ca s-au furat listele abonatilor BZA din tipar. Ti se pare verosimil ?

Mihai Petean: Absolut NU! Orice om de presa din Cluj stie ca listele cu abonati nu au ce cauta in tipar. Eventual listele de cartare, adica ce numar de ziare, la ce firma de distributie, astea da, sunt in tipar. Nu stiu insa daca ele au fost sau nu furate.

Andrei: se spune ca plangerile au venit din partea unor subiecte ale articolelor voastre. Tu stii cine a facut plangerile ?

Mihai Petean: Nu. Habar nu am. Tot ce stiu e ce s-a scris in presa, pe internet si simple supozitii ale mele.

Andrei: care sunt supozitiile tale ?

Mihai Petean: supozitiile mele: Gazeta are patru ani si jumatate de existenta. 231 de numere. In fiecare numar am publicat materiale despre 5-6 personalitati. Materiale care au deranjat sau nu. 231 ori 5 face peste o mie. 1115. Deci avem 1115 posibili denuntatori.

Andrei: corect, matematic.

Mihai Petean: O simpla supozitie. Poate ca au fost 5. Poate ca au fost 10. Poate ca au fost 8 persoane, oameni cu care am castigat procesele de calomnie. Habar nu am!

Mihai Petean: Dar redactorul sef are prea putina tangenta cu partea contractuala, cu partea administrativa, cu BANII dintr-o redactie, pentru a stii dedesubturile acestei probleme!

Andrei: crezi ca acuzatiile sunt inventii, ca nimic nu e adevarat si ca totul e, de fapt, un pumn in gura libertatii voastre de exprimare ?

Mihai Petean: Acuzatiile nu stiu daca sunt inventii. Justitia isi va spune cuvantul. Eu personal NU CRED ca cei cinci sunt vinovati.

Mihai Petean: Deocamdata, cu ziaristii care scriu DIICOT nu a avut nici o treaba. Deocamdata!

Andrei: da, dar dupa cum spuneai chiar tu

Andrei: pe partea de contracte, nu ziaristii sunt implicati. nu ?

Mihai Petean: Cu toate astea, Gazeta de Cluj si BZA sunt in imposibilitatea de a apare.

Mihai Petean: Da, si o repet! Eu personal NU CRED ca cei cinci sunt vinovati! Din cate cunosc eu, nu cred ca cei cinci au mers atat de mult… crima organizata, santaj continuu, calificat etc.

Andrei: totusi, se vorbeste mult, pe piata, despre practici santajiste in trust. sigur ca stii asta.

Andrei: si nu de ieri, ci de multa vreme. E doar invidie ?

Mihai Petean: Da, stiu se vorbeste demult. Si de multe.

Mihai Petean: Poate e invidie. Poate e prostie. Poate e adevar. Poate e necunostinta in ceea ce priveste fenomenul. Nu stiu! As vrea sa stiu daca e adevarat sau nu, dar nu stiu! Nu detin atatea date! Intreaba-i pe cei care spun ca stiu! Sa ti spuna ei, oamenii care au fost santajati!

Mihai Petean: Sa-ti spuna redactorii/reporterii de la alte ziare clujene, sau chiar redactorul sef, daca firma X are contract de publicitate sau de barter cu ziarul la care lucreaza si pe ce suma!

Mihai Petean: Nu stiu de la ziarele lor, dar stiu cu precizie de la Gazeta

Andrei: adica afla din ce scriati voi pana acum ?

Mihai Petean: Nu Andrei!

Andrei: dar cum ? ca n-am inteles

Andrei: a, vrei sa spui ca se pun in carca ziaristilor lucruri cu care ei, de fapt, n-au nici o legatura ?

Mihai Petean: Sa-ti spuna redactorii/reporterii de la alte ziare sau chiar redactorul sef daca firma X are contract de publicitate sau de barter cu ziarul la care lucreaza si pe ce suma! Nu stiu! Pt. ca nu e treaba reporterului/redactorului si nici macar a redactorului sef sa stie astea. Sau sa stie de parcursul unei negocieri pt un contract de publicitate. Pune-i pe ei sa-ti raspunda la astea!

Andrei: ok, dar nu e vorba de ziaristi aici, ci de management. nu s-a luat nimeni de ziaristi. tu ai fost anchetat, ok, dar nici unul din cei care scriu n-au fost pe lista de acuzati/arestati

Mihai Petean: Nu vor sti. Ei insa stiu de toate astea despre Gazeta de Cluj!

Mihai Petean: acum ai inteles ideea?

Andrei: sunt acuzati exact cei care se ocupa de publicitate, nu ?

Mihai Petean: Da, Andrei! Eu ma refeream la acuzatiile care se aduc Gazetei de Cluj de catre restul presei. De catre ziaristi! Ei spun ca stiu ce se intampla la Gazeta. OK, dar atunci sa raspunda daca stiu de contractele de publicitate de la ei, de contractele de barter de la ei, de stadiul negocierilor la contractele de publcitate DE LA ZIARUL LOR!

Mihai Petean: Nu le stiu ei pe astea! Insa le stiu pe cele de la Gazeta de Cluj! Sa fim seriosi!

Andrei: am inteles. te referi la zvonurile care circula pe piata

Mihai Petean: exact. Adica nu stii ce-i la tine in casa, dar stii la perfectie ce-i la vecin, tu, ca ziarist. Ca reporter. Ca redactor.

Mihai Petean: Ziaristul nu are nimic de a face cu partea de contracte! Cu banii propriu zisi ai firmei! Daca cineva imi poate aduce in fata un om care sa spuna ca cineva din redactia GAZETA DE CLUJ – si ma refer aici la reporteri/redactori – i-a cerut un leu pentru un material sau i-a pus materialul in fata si i-a spus “fie cotizezi, fie il publicâ€? … imi scot palaria in fata lui

Mihai Petean: asta din 2005, martie incoace

Mihai Petean: Si, repet vorbesc de reporteri/redactori din Gazeta

Andrei: aprilie, nu martie. esti redactor sef la Gazeta din aprilie 2005, nu ?

Andrei: crezi ca inainte sa fii tu redactor sef, reporteri sau redactori cereau bani ?

Mihai Petean: Aprilie….asa e!

Mihai Petean: Nu stiu! Nu vorbesc in numele celor dinainte. Eu pe vremea aia eram pe sport. Ma injura galeria lui U. Cluj 🙂

Andrei: 🙂

Andrei: care e situatia acuzatilor, in acest moment ? adica a lui Liviu Man, Ioan Otel, Aurel Muresan, Anca Cocut, Dorel Vidican si Adrian Avarvarei ?

Mihai Petean: Despre cei sase stiu doar ce a aparut in presa. Nimic mai mult. Poate chiar mai putin, pentru ca sunt tulburat, bulversat socat! Liviu Man, Ioan Otel, Aurel Muresan, Anca Cocut si Dorel Vidican sunt arestati pentru 30 de zile! Maine, adica marti e recursul.
Andrei: marti, 1 noiembrie, la ora 9

Mihai Petean: Adi (Avarvarei) e cercetat in stare de libertate. Are voie sa vorbeasca despre caz si dosar doar cu avocatul sau. Atat stiu!

Andrei: tu ai vreo calitate in proces ? o sa fii martor, sau ceva ? ai limitari, de genul ca nu ai voie sa vorbesti sau nu ai voie sa parasesti orasul ?

Mihai Petean: Nu am limitari! Sunt martor, am fost audiat in calitate de martor, dar nu stiu daca voi fi martor in proces.

Andrei: toti colegii tai vor lucra saptamana asta ? adica n-aveti calculatoare, dar macar oameni aveti, nu ?

Mihai Petean: Oameni avem, chiar azi am baut un suc cu ei

Andrei: ok, ne oprim aici – iar eu iti doresc succes. te rog sa mai intri din cand in cand pe blog si sa raspunzi la eventualele comentarii, fara sa intri in polemici pe care nu le doresti.

Andrei: ok ?

Mihai Petean: ok… dar eu nu voi raspunde pe comentarii. Nici aici, nici pe site-ul Gazetei.

Andrei: 🙂 stiu, ca nu iti doresti polemici
Andrei: multumesc pentru ymterviu

Andrei Crivăț

6 Comments

  1. Burghez   •  

    Plictisitor. Cui i se pare interesant ce zice ala de mai sus sa ridice mana.

  2. Pingback: HotNews » Andrei Crivat face ymterviu cu Mihai Petean de la Gazeta de Cluj

  3. Pingback: jurnalismonline.ro » Blog Archive » Bloguri despre ziaristii arestati

  4. Pingback: Managerii de presa raman in arest at Jurnal de noapte

  5. Pingback: Prima eliberare in cazul managerilor de presa at Jurnal de noapte

  6. Pingback: Demisie la Gazeta at Jurnal de noapte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu