O rută de ocolire a Sebeșului

poate că mulți dintre dumneavoastră cunoașteți această variantă. S-o povestim, însă, pentru cei care n-o cunosc.

Cei care merg dinspre Sibiu spre Cluj sau invers mai mult de o dată pe an au înjurat, fără nici o îndoială, de toți sfinții, mucenicii și martirii drumul prin Sebeș, zecile sau sutele de minute de stat la coadă în trafic la giratoriul ăla sinistru din centru și autoritățile locale, naționale, mondiale și șerpiliene. Vorba lui Eftimie, pesemne că o parte din cei care au parcurs acest drum au renunțat la destinație și stau stabilit acolo – atât de mult se stă la coadă în Sebeș într-o zi obișnuită.

Ei bine, cum vii de la Sibiu la Cluj (sau invers, dar azi vorbim de această direcție), există o rută ocolitoare.

Înainte cu vreo 13-14 km de Sebeș se face un drum la dreapta, spre Cunța. Traseul este așa: Cunța – Drașov – Șpring – Vințag – Ghirbom – Straja – dreapta pe centura Alba Iulia – Sântimbru. Cu un pic de atenție să nu ratați centura, că nu-i marcată la ieșirea de pe acest drum. Deși, dacă o ratați, nu-i mare bai, că ajungeți în Alba Iulia și faceți acolo dreapta spre Cluj. Dacă mergeți invers, spre Sibiu, traseul e – evident, nu-i așa ? – invers.


View Larger Map

Traseul e mai lung cu 4-5 km decât cel prin Sebeș, dar vă rog să mă credeți că e unul dintre cele mai pitorești (și mai pustii) drumuri pe care se poate merge în țara asta. Pentru amatorii de viraje, are o porțiune de vreo câțiva km, spre final, cu multe serpentine. E bine asfaltat, trece doar prin câteva localități, în rest doar printre dealuri. Dacă o luați pe-aici și-aveți și vreme, vă puteți opri un pic la Biserica Evanghelică din Vințag, ridicată în secolul 15 (despre care vă povestesc aici altă dată)

 

Andrei Crivăț

5 Comments

 1. vali   •  

  in 1-2 luni se termină centura ocolitoare.

 2. Andrei Crivat   •     Author

  sper. da’ ii aproape gata de vreun an, daca nu mai bine.

 3. RAIDER   •  

  Adica “Drumul Vinului”, incepand de la Miercurea Sibiului.

 4. RAIDER   •  

  Si e “Santimbru”. Sanicoara e langa Cluj 🙂

  • Andrei Crivat   •     Author

   așa am vrut să scriu, da’ mi-a luat-o mintea pe arătură. Am corectat, mersi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu