Relansarea Informației de Cluj – păreri personale

(articol lung despre un ziar clujean, relansat azi. dacă nu vă interesează, săriți-l)

informatia1.jpg

Informația de Cluj s-a relansat azi. O nouă echipă, un nou design, un nou site. E cotidian și se distribuie gratuit.
Au scris Andrei Aroneț, Mihai Prodan și Vasile Racovițan.
Vasile exagerează cu aprecierile negative, Mihai exagerează cu aprecierile pozitive, Andrei e ok.
Eu văd aceste lucruri (și încerc să răspund tuturor celor trei, Doamne, și toti trei 🙂 )

 • Vasile: Subiectul principal nu-i rău ales, e de actualitate și e de interes. E un subiect național, e drept, dar de egală importanță pentru clujean ca și pentru oricare altul. N-aș zice că o chestie legată de alegeri denotă axarea pe lupta politica. Dar și dacă ar fi fost așa, nu văd de ce e descalificant pentru un ziar să fie politic, câtă vreme își păstrează o imparțialitate oarecare. Și asta rămâne de văzut, că din primul număr nu reiese clar o orientare anume, sau n-am văzut eu cel puțin. Cu distribuția, iar exagerezi. Ieri pe la 2-3 era plin centrul de oameni care împărțeau fluturași, am și poze 🙂 Altfel, ziarul s-a distribuit azi în 15 locații, între 6 și 8 dimineața, și se mai distribuie și între 4 și 6 după-amiază. După o perioadă de promovare, vor fi în total 30 de locații unde se va distribui. Deci nu-i chiar rău facută distribuția, doar ca nu te-ai nimerit tu în tronsoanele potrivite.
 • Mihai: E foarte frumos cum apreciezi tu cât de bine dezvoltată e componenta online. Vorbește cu componenta asta și spune-i așa: e ora 11.30, jumătate din rubrici n-au încă informații. Mai spune-i și că mi se pare fascinant că subiectul care deschide ziarul print nu-i același cu subiectul care e principal pe site (de fapt, pe site eu nu am văzut subiectul principal din ziar. Dacă o fi, e exagerat de bine ascuns). Și ca la fel de fascinant e că are aceeași reclamă urâtă în 4 locuri diferite pe prima pagină a site-ului, dintre care în 2 locuri alăturate (dreapta, sus).

info2.jpg

 • Însă partea bună e că are RSS, fiind al patrulea ziar cu RSS din Cluj, după Săptămâna Clujeană și Ziua de Cluj și, mai nou, Clujeanul Cotidian (cel puțin din câte citesc eu). Într-o altă ordine de idei, n-aș aprecia că layout-ul e “îndrazneț”, chiar deloc. E ok, curat și suficient de elegant pentru piața în care se mișcă. Dar e absolut clasic, tradițional, n-are nimic inovator, ca să pot spune că e “îndrăzneț”
 • Andrei: Poate fi un concurent pentru Clujeanul Cotidian și City News, într-adevăr, dar numai dacă se mișcă – pe online – mai bine decât azi. Pentru că repet, e ora 11.44 și au două știri de ultima oră, amândouă – cred eu – de test, pentru că sunt de astă-noapte. Mă rog, o fi o zi săracă în știri.

Concluzii:
a) E un ziar ok. A avut o bună campanie de relansare (au avut un teasing bun la radio și suficient de multe flyere prin oraș). Are un site slab, care însă poate fi îmbunătățit foarte mult și, după îmbunătățiri, ar putea fi foarte interesant. Pe print, arată ok (în orice caz, mult mai bine decât multe alte ziare din Cluj). Nu-i rău scris, atât cât am apucat să citesc, in diagonală și cu coada ochiului. Aștept cu mare interes anchetele pe care le promite Mihai, care face parte din staff.
b) tot ce-am spus mai sus sunt păreri personale 🙂

Andrei Crivăț

24 Comments

 1. Vasile   •  

  recunosc, de multe ori sunt cârcotaÅŸ
  de data asta, însă, exagerez cu aprecierile negative – cum spui tu – pentru că mă aÅŸteptam la cu totul altceva
  iar produsul apărut azi pe piaÅ£ă mi se pare slab

 2. Andrei Crivat   •  

  nu e slab, e la primul numar. are niste greseli inerente. ramane de vazut daca scapa de ele sau nu 🙂

 3. Vasile   •  

  “din primul număr nu reiese clar o orientare anume, sau n-am văzut eu cel puÅ£in”
  nici eu nu am văzut-o. dar oare de ce singura reclamă politică din ziar e la pnl? iar patronii sunt apropiaÅ£i ai lui marius nicoară…

 4. Razvan Antonescu   •  

  Sa ii zica cineva la componenta aia online ca serifele si onlineul sunt mai rau ca nuca in perete. Parerea mea. De necunoscator de altfel

 5. Razvan Antonescu   •  

  Ah…sa nu uit 🙂 Un alt mare succes inregistrat de Typo3 in lupta cu alte CMSuri mai bune

 6. Andrei Crivat   •  

  Vasile, daca e sa fim complet corecti, nu poti spune ca o reclama politica denota o orientare. ca poate or sa aiba reclame politica si de la pd, de exemplu, iar ei vor fi extrem de impartiali si echidistanti. Da, si eu banuiesc ca nu va fi asa, si eu stiu cine e in spate si e usor sa speculam, mai ales ca probabil speculam corect. Dar totusi, inca n-am vazut in mod concret ca au articole partinitoare. Cine stie, poate au complet rupta publicitatea de editorial, cum ar fi normal (LOOOOOL 🙂 )
  Razvan, typo3 ruleaza. ce-i ala cms ? de serife parca am auzit 🙂

 7. Vasile Racovitan   •  

  Eu tot raman la partea cu banuitul si speculatul.
  Sunt convins ca unii vor ramane echidistanti si impartiali. Asa cum banuiesc ca unii nu vor fi. Si speculez ca nici ziarul nu va fi. E imposibil, daca e s-o zicem pe aia dreapta!
  Cat despre publicitatea rupta de editorial… hai sa fim seriosi. E vreun ziar la care e asa? La Cluj ma refer.
  La alea cu tzpo, cms si alte alea nu ma bag… nu stiu ce sunt. Oricum, site-ul e slab!

 8. cru   •  

  ziarul e mediocru si nu stiu de ce se astepta cineva sa fie ceva rupator tinand cont de o parte din echipa. daca il compar cu cetateanul, e curatel. daca il compar cu monitorul, e apa de ploaie.
  iar deschiderea de national e o gafa, nu pot decat sa-i dau dreptate lui vasile. nu e de interes deloc, subiectele de politic “generaliste” sunt cele mai prost citite. nici macar nu e o stire ce e acolo. iar genul jurnalistic “analiza” e o tristete pentru cotidian.
  inteleg ca e munca cuiva, da asta nu inseamna ca tre sa trecem cu vederea niste lucruri. io zic ca vasile nu a exagerat deloc. ba chiar a fost diplomat 🙂

 9. Andrei Crivat   •  

  imi mentin parerile. n-am zis ca nu se putea subiect mai bun, am zis – si nu am gresit – ca e un subiect de interes general, care nu denota musai axarea pe politica. si ca nu vad ce-i rau in axarea pe politica, oricum.

  iar de aratat… arata mult mai bine decat multe alte ziare din cluj, inclusiv monitorul (ma refer la tot ziarul, nu doar la prima pagina). dar e doar parerea mea, si probabil ca nu ma pricep, sau ceva.

 10. Vasile Racovitan   •  

  Aspectul nu e cine stie ce
  Nici de nota 10, nici de nota 2.
  Pacat de tipar, ca e foarte slab

 11. Andrei Crivat   •  

  da, nu e cine stie ce. dar depinde cu ce-l compari. ia compara-l cu faclia, de exemplu. si altele, nu tre sa ti le spun eu, ca le citesti zilnic.
  hai sa-i dam un 6.5-7 la aspect, in conditiile in care in cluj n-are nimeni 10, ok ? 🙂

 12. prodan   •  

  eu nu admit să aud sau să citesc pe nimeni de la Ziua de Cluj vorbind sau scriind de părtinire sau dependenÅ£ă editorială. Să nu mă apuc eu să scriu ce am păÅ£it acolo.
  tiparul într-adevăr e foarte slab, am zis-o ÅŸi eu.
  în rest, analizaÅ£i peste 2 săptămâni. daÅ£i-ne ocazia să ne rulăm. acum se munceÅŸte la ziaru ăsta de nu aÅ£i crede.

 13. prodan   •  

  PS ref la componenta online, că văd că de asta s-a legat toată lumea: o fi prost administrată momentan, dar se vede cu ochiul liber că e superioară cam oricărui alt site din Cluj în ce priveÅŸte interfaÅ£a, hostingul ÅŸi tăte cele, între care RSS e probabil cel mai banal.

 14. iann   •  

  e gratuit?
  sunt disponibile mai multe detalii? cine este editorul, cat trage/distribuie, ar fi concurent cu cluj expres?

 15. calin   •  

  e slab rau informatia! nu-i mai aparati ca va faceti de ras. da cine sunt ocotrocol asta si prodan? eu nu am auzit de ei prin cluj? am citit ceva de ocotrocol asta pe la ziuadecluj, dar si acolo intra in pluton, nu excela deloc. probabil de aceea l-au si concediat! oricum informatia este penibil si poate e concurenta pentru clujexpres si cetateanulclujean! restul sunt in alta divizie!

 16. Andrei Crivat   •  

  @Mihai: nu mai spune prostii. In primul rand sunt cel putin doua site-uri mult mai inteligent facute in presa clujeana (ma refer la motorul pe care sunt ele asezate): Saptamana Clujeana si Ziua de Cluj. Mult mai performante, mult mai orice decat al vostru. Intreaba cam orice specialist, care stie ce-i un CMS. Nu mai vorbim de interfata si features. In al doilea rand, RSS este extrem de important, voi n-aveti.

  @calin: daca n-ai auzit de prodan si otrocol, inseamna ca nu esti bine informat. oricum, ziarul nu e penibil, aia e clar. bate mai multe ziare din cluj, in mod evident insa se afla sub altele. asa e normal sa fie. L-ai vazut, macar ?

 17. Vasile Racovitan   •  

  “Să nu mă apuc eu să scriu ce am păÅ£it acolo”
  De ce nu te apuci, Mihai? AmeninÅ£ările nu folosesc la nimic. Faptele sunt cele care contează!

 18. licurici   •  

  :)))) da’ de ce vă agitaÅ£i aÅŸa, în fond?

 19. Andrei Crivat   •  

  @ all: vorbeam prostii mai sus, evident ca informatia are rss, doar am scris in in post. eram cu mintea la time4news.
  eh, asta e. nimeni nu-i perfect. Culmea, nici macar eu, desi… 🙂

 20. Razvan Antonescu   •  

  Da mah…..ii cel mai minunat site din presa clujeana. Hai sa vedem de ce:
  1. TYPO3 in spate. II dezastru la administrare
  2. RSS. Da minunat, numa ca in prima zi nu avea toate articolele si are feed partial. Adica articolul nu apare in RSS
  3. Indexabilitate – zero. Are niste URLuri de plangi
  4. Hosting: da cel mai minunat din univers mere juma de ora pica 5 ore
  5. Layout: cat a costat atat face. Fiind facut la barter exact atat face 🙂

  Sa continui?

 21. Razvan Antonescu   •  

  Completare: problemele de mai sus se regasesc si la alte publicatii clujene dar inca nu am vazut pe nimeni sa se bata cu caramida in piept

 22. Andrei   •  

  Mersi, partea asta e cea mai grea :). Multe din lucrurile pe care le-am văzut în InformaÅ£ia le-am atribuit “primei zile”, plus că am încredere în unii oameni de acolo. Inclusiv pentru capitolul “derapaje politice”.
  Cât despre online, e un domeniu în care îmi vine să tac, mai puÅ£in faptul că dacă mai aud de Typo3, mă spânzur de componenta online ÅŸi-i fac ÅŸi nod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu