În satul Șurdești din Èšara Chioarului există o tradiție cu istorie lungă – Udătoriul. A existat înainte de comuniști (care au interzis acest obicei) și a fost adus din nou la viață după 1990. Pe scurt, e un mod de a-l celebra pe cel mai harnic om din sat. Pentru asta, oamenii se strâng în a doua zi de Paște la Biserică.
(întâmplător, la Șurdești e cea mai înaltă biserică veche de lemn din lume)
Cu mic, cu mare, în straie populare…
… turiștii sau oamenii locului asistă la ceremonie.
După slujbă, oamenii îl aclamează pe cel ales ca fiind cel mai harnic, apoi se încinge o horă în fața Bisericii. După care tot satul pleacă acasă la Udătoriu, care a ascuns un bănuț undeva în ogradă. Dacă flăcăii din sat îl găsesc înainte ca el să fugă, Udătoriu plătește masa, muzicanții și băutura. Dacă nu, plătesc flăcăii, ideea de bază fiind că, oricum, se petrece cu această ocazie.
În puține părți din țară se mai păstrează astfel de obiceiuri. Și e tare păcat. Merită să mergeți de un Paște la Șurdești, să vedeți cum arată toată povestea asta în realitate.
Altfel, în a doua zi de Paște am văzut cel mai mare steag românesc pe care l-am văzut vreodată, la Beclean.
Am vizitat Mănăstirea de la Rohia, lângă care n-am înțeles exact de ce se construia o clădire cu foarte multe etaje.
Apoi am mers pe un drum care, practic, nu există – drumul dintre Rohia și Dej – și spre seară am ajuns la Sighișoara. Dar asta episodul viitor 🙂
Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.
langa Rohia se construieste un multiplex cultural
Trebuia să pui mai multe poze 🙂
ai trecut prin Beclean????? si n-ai dat un semn pentru alimentare?? 😉 nu masinile, oamenii
nu ne-am oprit, Marius. Doar am trecut 🙂