Mic ghid de lucru cu Registrul Auto

articol pentru șoferi cuminți

Să presupunem că ești un prost (așa, ca mine) care merge prin țară cu ITP-ul expirat. Să presupunem că ești un prost (așa, ca mine) și, deși ai stație, uiți s-o pornești și astfel nu afli că în fața ta, la 2 kilometri, e radar. În fine, să presupunem că ești un prost (așa, ca mine) și te oprește Poliția pentru viteză (62 km/h în oraș).

Ce se va întâmpla atunci când toate presupunerile astea se vor transforma într-o situație reală ? Se va întâmpla că polițistul îți va lua talonul și te va trimite la Registrul Auto Român (RAR) să-ți faci ITP-ul.

Când îți ia Poliția talonul, nu poți să-ți faci ITP-ul decât la un RAR. Nu mai poți merge la service-uri și stații ITP. Asta așa, ca să se știe.

Ca să mergi la orice RAR din țara asta (deși eu în continuare mă voi referi doar la cel din Cluj) trebuie să-ți faci, online sau la telefon, o programare. Pe care trebuie s-o respecți cu precizie de ceas elvețian.

Buuun

Ce să faci când mergi la RAR ?

În primul rând, mergi într-o zi în care ești în toane foarte bune. Cantitatea de bună dispoziție și răbdare de care ai nevoie e imensă.

În al doilea rând, ia-ți apă, mâncare și (dacă ești un viciat de fumător) multe țigări. Să fie, mai mult ca sigur o să ai nevoie.

În al treilea rând, ia-ți cât mai mulți bani la tine. Prețurile sunt, până la un punct, mai bine păzite decât secretele de stat.

Ce să nu faci când mergi la RAR ?

Aici e mult mai simplu. Când mergi la rar, să nu ai așteptări.

Spre exemplu, să nu te aștepți să aibă vreo importanță programarea. Dacă ajungi cu 15 minute mai târziu, va fi anulată. Dar dacă ajungi la timp, ba chiar cu niște minute bune înainte, vei intra în hala ITP după 2 ore. Truestory, mates.

Apoi, să nu ai pretenția să știe cineva cât costă un ITP. La telefon mi-au zis 260 de lei. La informații nu știa doamna, să merg eu să întreb la casierie. La casierie, nu știa doamna – să merg să întreb inginerul. Inginerul nu știa, de ce nu întreb la casierie ?

Faza tare e că doamna de la casierie, când s-a terminat verificarea, a știut clar cât costă, fără să verifice vreun tabel. A știut din capul ei. Mă rog, detalii.

Apropo, costă 168 de lei un ITP la RAR.

Și cel mai important: să nu faci greșeala să-ți imaginezi că o hârtie poate ajunge dintr-o clădire în alta (aflate la MAXIM 6 metri distanță) în mai puțin de 40 de minute. Nu va ajunge.

Altfel, mi-a plăcut la RAR. Oamenii de-acolo sunt de treabă, își fac treaba, sunt săritori și zâmbesc din când în când. Dar sistemul e complet cretin.

Andrei Crivăț

1 Comment

  1. sebi1919   •  

    daca la itp pentru 6 metrii distanta o hartie ii i-a 40. de minute….de la bucuresti la cluj pentru despagubire accident oare cat timp trebuie?(ps. o saptamana deja o trecut)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu