Bormașini: prindere în mandrină sau SDS ?

Am mai zis: e grea viața la țară, și nici ușoară nu-i.

Acum câteva luni nu știam nici 1% din ce știu acum despre cum udăm frunzele de castraveți, în ce zi EXACT plantăm busuiocul și câte și mai câte minuni, pe care acum simt că le știu de pe vremea când culegeam papaya.

Zilele trecute căutam o bormașină. Nici prin cap nu-mi trecea mie atunci câte o să învăț și despre bormașini cu ocazia asta.

Dar am rămas cu o dilemă majoră, legată de sistemul de prindere – și vă cer sfatul, și din cauza faptului că va fi prima mea bormașină și știți cum e…

Deci. Înțeleg că sunt mai multe tipuri de prindere a burghiului. Cel simplu, cu cheia pe mandrină și cel inventat de Bosch acum nici 30 de ani, SDS (și SDS-plus și SDS-top și SDS-max, dar am înțeles că ultimele două sunt pentru chestii industriale, așa că nu-mi bat capul cu ele)

Bun. Prinderea în mandrină, adică asta:

burghiu mandrinabormasina mandrina

și prinderea SDS, adică asta:

prindere SDS

 

 

sursă foto

Din câte pricep eu, dezavantajul major la bormașina cu prindere în mandrină e că uneori se învârte în gol burghiul. La cea cu SDS, datorită canalelelor de prindere, asta nu se întâmplă niciodată.

Exceptând diferența de preț (cea mai ieftină bormașină SDS e 469 de lei mai, cea mai ieftină cu prindere pe mandrină e 206 lei), cea cu sistem mai simplu prezintă vreun avantaj care scapă ochilor mei atehnici ? Că ok, sunt 200 de lei diferență, dar mă gândesc că n-o iei pentru 6 găuri și gata, o arunci.

Sau, dincolo de aspectul ăsta al prinderii, mai sunt detalii la care ar trebui să fiu atent dacă vreau o bormașină care să poată gărui beton, cărămidă sau lemn ?

Andrei Crivăț

13 Comments

  1. Miștotică   •  

    Pentru uz casnic, e foarte bună bormașina clasică ( cu mandrină manuală, fără cheie – cum e în poza de sus). Dar dacă vrei să te iei la trântă cu zeci de metri cubi de beton/săptămână, atunci ia-ți ciocan rotopercutor, nu jucării, și astea au din start SDS și prindere cu clapetă, nu mandrină cu cheie sau strângere manuală…

    • Andrei Crivăț   •     Author

      păi nu vrea să mă iau la trântă cu betonul, lol. Dar eu am pereți groși de cărămidă… și de aia cer sfaturi, că n-am avut când eram mic 😀

  2. gabi23   •  

    Pentru cărămidă e suficienta cea clasica. Chiar și pentru ciment.

  3. Corson   •  

    Intii cumparati cu mandrina. Daca-ti iei SDS fara sa simti diferenta se duce naibii toata placerea. De asta inca exista cele cu mandrina.
    Ah, uitasem! Si pentru masochisti.

  4. Eugen   •  

    Eu m-am descurcat onorabil cu o roto-percutanta”clasica”, cu mandrina, marca Budget (aia din Praktiker), cand am avut de infruntat (a se citi “de strapuns dintr-o parte in alta”) o grinda de beton armat de cca 30cm. La caramida merge fluierand. Gaurile in beton, pentru dibluri, merg destul de usor si alea. E important, zic eu, sa te asiguri ca e strans foarte bine burghiul, si sa ai burghie de calitate (eu folosesc Bosch).

    • Nimeni   •  

      Necazul este că a dispărut marca Budget, am avut două ca cele descrise de tine, negre. Variante: un echivalent Budget pentru cărămida sau beton cu prindere SDS ÅŸi o bormasina fără percuÅ£ie cu prindere obiÅŸnuită pentru găuri în lemn, profile metalice. Cea din urmă o marcă mai bună dacă se poate. Åži nu uita ÅŸi o menghină. Poate nu am ÅŸtiut eu unde să caut dar burghie pentru metal ÅŸi lemn cu prindere SDS nu am văzut.

  5. matthers   •  

    Prindere in SDS avea taica’miu la o masina de gaurit acum vreo 10-15 ani.

    Mi s-a parut intotdeauna interesanta si mai profi. Desi masina aia de gaurit nu cred ca era mega performanta.

    it brings back memories.

  6. lupu iulian   •  

    am o intrebare unde gasesc burghie sds pentru metal? va rog sa raspundeti email iulian1314@yahoo.com. va multumesc

    • Sebastian   •  

      Nu cred ca o sa gasesti…sds este pt rotopercutoare folosite pt. a da gauri/lucrari de demolare in zidarie, betoane etc.
      Masinile de gaurit ( ma refer la masini de mana) dedicate pt. lemn si in special metal nu au mandrine sds! De obicei aceste masini au turatie/treapte de putere reglabile( 400-2000 rot/ minut) si intre 1-2 kilowati putere.

  7. Vlad   •  

    Deci exemplu mai bun ca asta nu stiu. Am imprumutat 2 bormasini una cu sds si una fara. La cea clasica, fara sds am avansat in beton 3 cm in 30 min cu venit vecini la usa how miau. Am bagat cealalta bormasina cu sds si am dat 2 gauri de 8cm in 20 de secunde!!!

  8. victor-gheorgh dumitru   •  

    am rotopercutanta bosch profesional GBS 16 RE co mandrina cu strangere rapida ( este montata pe bormasina simplu pri filet ).
    doresc sa montez o mandrina SDS-plus 5X dar nu gasesc mandrina care sa se potriveasca pe acest tip de rotopercutanta. Poate stiti voi unde si cum rezolv aceasta problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu