Harta purității apei

Partenerii mei de la Aqua Carpatica au lansat, zilele astea, o campanie foarte faină și foarte utilă – o campanie de testare a apei pe care o bem.

În fiecare primăvară, nitrații (sub forma îngrășămintelor folosite în agricultură) sunt dizolvați de apele ploilor și ale zăpezilor topite și ajung în apele potabile de suprafață sau de adâncime. Nitrații ăștia sunt antipatici și provoacă o mulțime de probleme de sănătate. Să consumi constant apă cu un nivel de nitrați peste limita maximă admisă poate duce la intoxicații urâte și, la copii, poate duce la situații foarte periculoase. Limita maximă admisă este de 50 mg/l la adulți și maxim 10 mg/l la bebeluși și copii.

În România, valoarea nitraților din apa de la robinet e necunoscută. De asemenea, mulți producători de apă îmbuteliată nu trec valoarea nitraților pe etichetă.

Ei bine, Aqua Carpatica distribuie în toată țara (în magazinele Carrefour, Cora, Auchan/Real, Mega Image Kaufland) niște testere cu care poți afla într-un minut câți nitrați sunt în apa pe care o bei.

aqua

Spre surpriza mea, apa care curge la robinet la mine, la țară, are 5 mg/l (știu, am pus testerul prea în dreapta, dar e vorba de intensitatea culorii, iar eu am întrebat la Aqua ce valoare arată, să fiu sigur că nu spun prostii).

Mi-am trecut deja rezultatul pe hartă (e o aplicație de facebook). Mai multe despre nitrați și despre alte ape pe care le bem găsiți pe site-ul campaniei

Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu