Foaia transilvana si pareri personale

Asadar, maine apare primul numar din Foaia transilvana, saptamanalul infiintat de Cornel Nistorescu si Florin Danciu, despre care scriam aici.

Are 32 de pagini, impartite in 2 fascicule.

Primul, ziarul in sine, are 8 pagini color si 8 a/n. Cuprinde politica, un interviu de 2 pagini cu Mircea Miclea, un material principal (vorbesc ceva mai jos despre el), 2 pagini de medicina si nu numai, reunite sub titlul “Terapie intensiva”

Al doilea se numeste Sport (tot 16 pagini, tot 8 color si 8 a/n) si mai cuprinde si turism, life style si sanatate. Are de toate, si mondene, si integrame, si masini si horoscop pe-aproape o pagina.

Are mai multe chestii bune, printre care paginarea, care e ok, titluri atragatoare, materiale cuprinzatoare (nu stiri de cateva randuri) si, la prima vedere, bine structurate.

Are insa cel putin trei lucruri pe care eu personal le consider de prost gust. In primul rand, materialul principal, capul de ziar, e o dezbatere super catchy pentru publicul ardelean si in special clujean, dar din pacate o dezbatere lipsita (repet, e doar parerea mea) de substanta. O dezbatere care cred eu c-a fost bagata pe prima pagina (si pe trei pagini in interior) numai si numai pentru ca da bine in ochii publicului. Si consider asta un fel de manipulare. Materialul cu pricina se numeste “Mutati capitala Romaniei” si ideea materialului (asa, pe diagonala citit) e, evident, sa o mutam in Ardeal, daca s-ar putea la Cluj. Si dau si trei exemple: Washington DC vs New York, Brasilia vs Rio de Janeiro si Berlin vs Bonn, ca sa intelegem toti ca ar fi buna o capitala in alt oras decat cel mai mare din tara.

pag1.jpg

Al doilea lucru pe care il consider de prost gust este un fel de atac inutil la adresa ziaristilor bucuresteni, luati la pachet, ca si cum ar fi toti o apa si-un pamant. Iar limbajul e departe de tinuta unui ziar care se vrea serios. Dar iarasi, e o chestie foarte atragatoare pentru clujeni, si e bagata tot pentru a atrage, cumva fortat, simpatia publicului. Textul este urmatorul (si deschide suplimentul de Sport): “Ziaristii bucuresteni se inghesuie de zor la fundul mare si roz al lui Gigi Becali, convinsi ca fiecare limba le aduce un punct de audienta in plus si fara sa-si dea seama ca organele nu pot substitui niciodata gandirea”. E de prost gust, zic eu, sa generalizezi aiurea si sa folosesti un limbaj atat de dur si de semi-suburban.

sport1.jpgsport2.jpg

Iar a treia chestie care mi se pare de prost gust este urmatoarea: au pus, pe pagina 2, preluari din blogurile care au scris despre aparitia ziarului, sub numele Blogurile aduc foaia. In cele trei preluari, eu am recunoscut-o pe-a doua, care ii apartine lui Iulian Comanescu si pe care o puteti citi aici, si pe-a treia, care este un comentariu la postarea lui Iulian. Sunt sigur ca si pe prima am citit-o undeva, daca nu cumva tot la Iulian. Sau poate la altcineva (imi cer scuze ca nu-mi amintesc) dar cu mai mult timp in urma. UPDATE: si pe prima o citisem, intr-adevar. La Andrei Badin, aici.

Dar in ziar nu scrie nicaieri de unde au fost preluate textele (adica de pe blogul lui Andrei Badin, respectiv de pe blogul lui Iulian Comanescu). Nici macar un indiciu. Not fair, parerea mea.

pag2.jpg

In rest, ziarul pare ok, n-am apucat sa-l citesc cap-coada. Dar va voi tine la curent

Andrei Crivăț

12 Comments

 1. Radu Meirosu   •  

  Scirba lui Nistorescu trebuie ca-i prea mare, de baga limbile si dosul inca din primul numar al ziarului. Sa nu-i ramina asta pecetea. Cred ca m-am exprimat prea poetic cind am spus pe blog “Refugiu geografic si temporal al lui Nistorescu”.

 2. ioan mezei   •  

  site-ul acesta e “powered by saptamana clujeana”, unde d-l crivat are si un post de conducere. concurenta publicatiei lui nistorescu deci. nu stiu daca d-l crivat poate sa fie obiectiv cand comenteaza. sa-i lase pe altii. din pacate nu prea are pe cine, cel putin nu pe acest site.

 3. Andrei Crivat   •  

  Domnule Mezei, in primul rand exista un disclaimer,(daca faceti click, il puteti citi) unde puteti citi cu ochii dvs ca ce spun eu aici reprezinta parerile MELE, nicidecum ale Saptamanii Clujene. In al doilea rand, in nici un fel si sub nici o forma nu vad de ce Foaia transilvana ar fi concurenta Saptamanii Clujene, cata vreme sunt doua publicatii cu target diferit. In al treilea rand, domnule Mezei, e dreptul meu ca pe site-ul meu sa fiu subiectiv. E stupid sa mi se reproseze asta. In al patrulea rand, domnule Mezei, am facut o analiza. Am vazut lucruri bune si lucruri rele si am opinat asupra lor. Fiind site-ul meu – daca n-ati vazut adresa, e https://www.andreicrivat.ro, nu http://www.haisanedamtoticuparerea.ro – spun ce-mi trece mie prin cap. Si in ultimul rand, domnule Mezei, in caz ca n-ati observat, am inceput cu lucrurile bune ale ziarului. Daca dvs. credeti ca in momentul in care vad si greseli inseamna ca nu sunt corect, atunci mi-am pierdut timpul dandu-va prea multe explicatii. O seara buna, domnule Mezei.

  UPDATE: Si inca ceva, domnule Mezei. Ar trebui sa-mi multumeasca pentru cata reclama le-am facut in cele doua posturi in care am scris despre aparitia lor. Ca nu stiu unde si daca s-a mai scris atat de mult despre aparitia lor.

 4. Pingback: FTR.RO, online at Jurnal de noapte

 5. Pingback: Aşteptăm « Mihai Prodan

 6. Pingback: Povestea Porcului « Mihai Prodan

 7. Pingback: O mică mizerie de presă at Jurnal de noapte

 8. Pingback: » Mizerii fără rost Vasile Racoviţan: în alb şi negru

 9. Pingback: Cand unii nu au ce face… « când ne plictisim….

 10. Pingback: compunere « MIHAI PRODAN

 11. Pingback: Marius Avram revine la Cluj « V-AM LUAT ALEE-N CIMITIR.

 12. Pingback: ştiri scurte (media) 2 « MIHAI PRODAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu