La drum cu Peugeot 3008

notă: aceasta este părerea mea despre o mașină cu care am parcus câteva sute de kilometri. E o părere subiectivă. Pentru review-uri profesioniste, vizitați Automod sau Automarket.

Mai întâi, mulțumiri, Eurial 🙂

Eu, recunosc, am avut până acum ceva vreme oarece prejudecăți legate de mașinile franțuzești. O scurtă plimbare cu un Peugeot RCZ mi-a alungat total prejudecățile. Apoi, acum ceva vreme am făcut una dintre călătoriile Prin Transilvania cu un Peugeot 3008, de la Eurial Cluj

L-am văzut prima oară la Timișoara Brands Tour (era acolo varianta Hybrid) și mi-a plăcut foarte tare. După ce-am bătut Apusenii cu un 3008 cu motor 1.6 HDi FAP, varianta de echipare Active, mi-a plăcut și mai tare.

După cum spune producătorul, mașina e un crossover aflat la intersecția dintre SUV (sport utility vehicle) , MPV (multi-purpose vehicle) și hatchback. După primii 100 de kilometri parcurși, primul gând legat de mașină a fost – e foarte comodă. Totul e comod. Se conduce foarte ușor, ai o poziție extrem de confortabilă la volan, consola centrală e la îndemână, are o cotieră generoasă – e genul de mașină cu care mergi relaxat pe distanțe foarte lungi.

peugeot1

Nu-i o mașină cu care să faci “liniuțe”, dar pe mine m-a încântat accelerația ei (e drept, întotdeauna mă încântă cuplul motoarelor diesel, eu având mașină pe benzină). E totuși o mașină de familie care are cam 1500 de kg și până pe la 110 km/h se descurcă ok, dar după această viteză, dacă vrei să mai accelerezi, trebuie să ai un pic de răbdare. Pentru cei mai grăbiți, există și motorizarea 2.0 HDi 🙂

Dar, la cât de plăcut e s-o conduci, viteza nu e un impediment. Pe curbele de pe Valea Arieșului a stat foarte frumos. Mașina are o gardă generoasă, dar am citit undeva că motorul a fost montat mai jos, tocmai pentru a-i modifica centrul de greutate, făcând-o astfel stabilă în viraje.

Modelul cu care m-am dat eu avea sistemul Grip Control – mașina are un selector prin care îi spui pe ce fel de teren te deplasezi (zăpadă, nisip, noroi, asfalt) și Grip Control-ul optimizează tracțiunea roților. Când am urcat pe-o potecă noroioasă către una din cascadele de lângă Arieșeni, sistemul ăsta s-a dovedit foarte util.

peugeot2

Interiorul e… ok, nu pot să zic chiar luxos, dar e făcut din materiale plăcute la atingere. Are mai multe spații de depozitare în partea din față, cel mai fain e spațiul din cotieră, care-i neașteptat de mare. Portbagajul are 492 de litri (dar poate ajunge la 1241, dacă se rabatează banchetele). Ca dotări, modelul cu care m-am dat eu avea climă bi-zone, faruri automate, ștergătoare automate, regulator și limitator de viteză și-un sistem audio pe care l-aș vrea și pe mașina mea.

Ce m-a… confuzat, să zicem, la început e faptul că afișajul computerului de bord nu e fix în bord, ci pe consolă, mai exact pe ecranul sistemului audio. Poate un pic m-am făcut de râs când am sunat la dealer să întreb unde văd consumul, dar pur și simplu nu-l găseam, no…

Elementele de siguranță sunt standard – 6 airbag-uri, ABS, EBD (distribuție electronică a frânării), ESP, sistem ISOFIX, blocarea geamurilor din spate – ca idee, 3008 are 5 stele EuroNCAP.

Consumul pe care l-am avut eu, pe Valea Arieșului, a fost de aproximativ 5.2 – 5.4 litri/100km, dar să ținem cont că n-am fost blând și c-am urcat și câteva drumuri mai grele cu ea.

Mi-a plăcut 3008-ul. În general, îmi plac mașinile în care te simți safe și confortabil. E genul de mașină cu care să pleci la plimbare prin Europa, dacă nu te grăbești foarte tare. Cu tot cu familie sau cu prieteni.

Pozele de interior sunt făcute de Dragoș Asaftei. Eu am fotografiat mașina folosind 2 carduri. Pe unul l-am pierdut chiar acolo, în Apuseni. Smart me, nu ?

 

 

Andrei Crivăț

2 Comments

  1. Paul   •  

    Peugeot face masini bune in general si cu o ergonomie la interior mult peste majoritatea producatorilor.
    Am experienta unui 307SW din 2002, 2.0 HDI FAP pe care il folosesc ca masina de familie in deplasarile mai lungi de cativa ani, in detrimentul unui Volvo V50 1.6D (asta il folosim in deplasarile mai scurte – vacante <1 saptamana – din motive de spatiu), a unui RCZ (2 test-drive-uri), a unui 508 2.0 HDI + cateva 206, 307, 406, 407 de-a lungul timpului.
    Peugeot are in schimb un mare minus in privinta calitatii service-urilor de reprezentanta (vorbesc de zona Muntenia si de zona Moldova) unde, la cea mai mica neatentie, te fac baietii de orice (piese, consumabile, etc) – meteahna veche, usor amplificata incepand cu 2007-2008.
    Daca la partea de service gasesti pe cineva scolit la ei si care lucreaza intr-un service privat cu oameni integri (din fericire am gasit asa ceva, atat in Bucuresti cat si in provincie) lucrurile se schimba in bine si la acest capitol.

  2. Pingback: Un week-end cu Peugeot 2008 | Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu