Despre vin și inimă

Cândva săptămâna trecută am participat la o întâlnire aparte – întâlnirea dintre vin și sănătate.

S-a întâmplat la Arnie’s Studio – un loc fain unde se fac ateliere de gătit, degustări de vinuri, seri de genul “gătim în familie” și altele – și au participat un somelier – Magdalena Crișan, somelier independent și absolventă de Wine & Spirit Education Trust și un medic – Sorin Micu, doctor în medicină, medic primar cardiolog la Spitalul de Cardiologie Clinicco

Câteva idei de la discuția asta mi-au rămas în cap:

  • în ultimii 40 de ani s-au făcut studii și metaanalize (unele pe câte un milion de pacienți, unele care au urmărit pacienți vreme de 20 de ani etc) care conforimă că un consum moderat, dar constant de alcool, cu accentuare pe vin roșu, este benefic pentru sănătate. Combinat cu mișcarea fizică zilnică, consumul – repet, moderat – poate reduce mortalitatea coronariană cu 45-50%
  • moderat înseamnă 3-4 pahare pe zi, 5-6 zile pe săptămâ (pentru bărbați, la femei e vorba de 1-2 pahare pe zi). Atenție, un pahar nu înseamnă un recipient de 960 ml, cum sunt paharele de vin roșu prin filme, umplut. Nu, înseamnă cam 100 de ml de vin. 3-4 pahare înseamnă, așadar, cam 300-400 ml.
  • “vinul roșu previne apariția cancerului, datorită flavonoidelor care, având un puternic efect antioxidant, anihilează efectul nociv al radicalilor liberi” – ok, eu de-aici am priceput că e de bine.
  • în vinul roșu există anumite componente (quercetina, catcehina, resveratrol) care cresc imunitatea, contribuie la reducerea incidenței bolilor coronariene, întârzie dezvoltarea plăcii ateromatoase (infiltrare a pereților aortei și a unor artere cu o substanță grasă), reduce oxidarea și aglomerarea colesterolului LDL
  • pe de altă parte, consumul excesiv de alcool, fie el și de vin, are efecte urâte asupra hipertensivilor, duce la tulburări de ritm cardiac, favorizează accidentele cerebrale hemoragice. Asta pentru că vorbim doar de efecte negative în domeniul cardiologiei, dar consumul excesiv duce și la alte boli (ciroză și altele)

Deci da, consumul moderat ajută. Dar, o spun a treia oară (repetiția e o metodcă clasică de subliniere), cuvântul cheie este MODERAT.

Altfel, am descoperit vinurile de Petro Vaselo, pe care cred că le voi aprofunda un pic, au un cabernet foarte fain.

Poza e făcută de Robert. În afară de el, au mai scris Răzvan, Camelia, Manu, ValiRivi și Dorin.

 

Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu