Despre evoluție și progres

Trăim decenii de împliniri mărețe.

Cei mai tineri dintre dvs poate nici nu-și amintesc că a fost o vreme, acum nu foarte mulți ani, când nu existau google sau facebook. Sau Tinder. Când nu existau televizoare color. Când nu exista youtube, nici măcar mp3-uri. Nu existau telefoane mobile. Nu aveam calculatoare acasă, nu mai vorbim de laptopuri sau tablete.

Vă dați seama ce crâncen era să vrei să te întâlnești cu cineva în oraș și să nu-i poți da SMS că întârzii 5 minute, pentru că pur și simplu nu existau SMS-uri și nici dispozitivele de pe care să le trimiți ? Nu tu whatsapp, nu tu messengerul de facebook… practic, dacă plecai de-acasă nu mai puteai comunica cu nimeni.

Acum, vorba superbului Ovi, efectiv trăim viitorul.

Absolut toate device-urile pe care le-avea o familie super tehnologizată acum 25 de ani prin casă încap acum în telefon.

Avem un robot pe Marte cu care putem vorbi pe twitter – e deja o știre veche de vreo doi ani. Avem o sondă care a aterizat pe o cometă (sau, mă rog, a acometizat, ca să fim preciși ca un ceas elvețian). Avem o viteză de 1 Gbps în apartamente. Avem ceasuri inteligente, care ne arată mesajele și cât am mers pe jos, avem comenzi vocale. Oricine își poate lua o dronă cu cameră. Skype va implementa în curând un sistem care permite traducerea instantă când doi oameni vorbesc limbi diferite. Google lansează o altă unealtă de tradus instant – vezi un text, pui camera de la telefon pe el și ți-l traduce instant. Avem ochelari conectați la internet, care filmează, ne dau informații despre locul în care ne aflăm și multe altele.

Există operații grele realizate de roboți coordonați de medici aflați în altă țară decât pacientul.

Avem mașini care se parchează singure și, în curând, vor și conduce singure.

Și câte-or mai fi, care nu-mi vin mie în minte acum. Cireașa de pe tort, o să avem hololens.

Tehnologia efectiv a explodat în ultimii ani. Practic, în orice domeniu lucrurile au luat un avânt incredibil, tehnologiile au avansat într-un ritm amețitor. Inclusiv în construcții și instalații, se lucrează cu materiale care acum 20-30 de ani nici măcar nu puteau fi gândite.

future

 

future via shutterstock

Ei bine, în acest secol 21, în care am convingerea fermă că se va inventa teleportarea, când ni se înfundă o țeavă de canalizare o desfundăm cu șarpele.

Pentru cine are fericirea să nu cunoască, șarpele e o chestie lungă de 2-3-10- x metri, de fapt e o sârmă tare cu mâner. Care se bagă pe țeavă și se împinge în dopul format acolo până se sparge dopul. Deci se fac operații pe creier cu laser, dar noi țevile le desfundăm cu același meseriaș mustăcios al cărui ucenic bagă șarpele pe țeavă și răsucește acolo, în timp ce el, meseriașul, spune N-are cum să nu-i dăm de cap, șefu, dă-o-n morții mă-sii, că oamenii fac țevile, nu țevile fac oameni! Face 1 milion jumate, șefu!

Andrei Crivăț

10 Comments

 1. Miștotică   •  

  Maistore, nu te mai agita cu “meseriași”. De multe ori, îți iau banii și lucrarea lor e de mântuială, întocmai pt că-s “meseriași”.
  Am o garsonieră în Tm făcută acu’ hăt-hăt. Și cum eu stau la parter, când se înfundă scurgerea ( îi de 70mm țeava și imediat se astupă), ghici cui îi iese toată grăsimea și tot zațul în casă?! Noroc că vine doar apa de la chiuvete pe acolo.
  După ce am dat de două ori câte 100 de lei unor Mario cu juma’ de cur la vedere, pe lucrări ce m-or ținut în medie cam 4 luni, m-am enervat și mi-am cumpărat un șarpe de 10 m cu 90 de lei. Și de când îmi curăț eu conducta, ce să vezi?!, mă ține treaba câte 2 ani.

  PS: Teleportarea o fost deja inventată. Cei drept, deocamdată se teleportează doar fotoni. Dar există deja!

  • Andrei Crivat   •     Author

   eu n-am pățit-o, eram ieri într-o vizită… și da bre, dar io vorbesc de teleportarea de oameni. vrei să mergi de la timișoara la munchen ? țac pac!

  • Gabi   •  

   Juma’ de cur la vedere = cozonacul instalatorului 🙂

 2. Miștotică   •  

  Dacă ai ști ce presupune teleportarea, ai prefera Lufthansa 😀

 3. Mihai   •  

  Ca tot zici de sarpe, stii cumva de unde pot sa cumpar si eu un serpalau din-asta? Ca nu prea-mi vine sa-l chem din nou pe instalator doar pentru un desfundat de teava, mai ales ca mi-a aratat cum face. Serpalaul imi trebuie, dar nu mi-a venit sa-l intreb de unde l-a luat.

  • Andrei Crivat   •     Author

   habar n-am, sincer, poate găsești pe la dedeman/bricostore. sau caută pe net, șarpe de desfundat țevi.

 4. Pingback: Dovada că specia umană nu e atât de evoluată - TVdece

 5. Pingback: Ce ziceți ? | Andrei Crivăț

 6. Pingback: Când va evolua omenirea | Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu