Alegeri 2014. Altfel de vot.

Anul ăsta, spre deosebire de alți ani, m-am ferit ca necuratul de tămâie să discut despre alegeri. (e drept, am scris un articol, dar nu l-aș pune la socoteală).

Și m-am ferit dintr-un motiv foarte simplu. Anul ăsta, tura asta de alergeri, nu pricep unele lucruri. Ceea ce, cu toată modestia, în alți ani electorali nu prea mi s-a întâmplat. Am lucrat în niște campanii, știu să văd dincolo de ce scrie în ziare, pot înțelege diverse mișcări. Anul ăsta, însă, nu prea înțeleg uriașa agresivitate a campaniei. După cum știe toată lumea, mai puțin cei care nu știu (©), îs extrem de încântat să dezvolt tot felul de teorii conspiraționiste. Spre exemplu, teoria mea din toamna asta e că aceste alegeri au miză uriașă, pe care noi încă n-o cuprindem cu mintea și pe care o descoperim prin 2015-2016. Pentru că un asemenea joc la rupere totală în campanie încă n-a mai fost până acum, vă rog să mă credeți. ȘI un articol al lui Moise pe tema asta e aici.

Dar nu asta e ideea acestui articol.

Anul ăsta am văzut două chestii faine, care ori au mai fost, dar eu le-am uitat, că-s ramolit, ori n-au mai fost.

Primul e cum s-au mobilizat oamenii în jurul Monicăi Macovei. Are o campanie faină, în general curată. Prinde bine pe internet – din păcate, internetul și viața reală sunt lucruri diferite – și am convingerea că n-are un buget foarte mare. Totuși, în jurul ei s-au adunat niște voluntari. Fără foloase materiale și fără sponsori (zic ei, cel puțin) au creat o platformă FOARTE faină. Oameni Politicoși se numește și mi se pare un demers civic foarte fain, foarte echilibrat. Niște oameni aleg să-și susțină, în mod proactiv, candidatul preferat. Intrați pe site, sincer că-i fain. Oamenii cred în niște valori și sunt de părere că Monica Macovei reprezintă acele valori.

Și spun asta și îi laud în condițiile în care eu nu voi vota cu Monica Macovei.

Voi vota Klaus Iohannis, asta este opțiunea mea.

Și am să subliniez asta – votați cu cine vreți voi. Cu cine vi se pare convingător. Dar votați. Nu stați acasă, nu vă găsiți scuze, mergeți la vot. Anulați-l, dacă nu că convinge nimeni. Dar nu lăsați morții din Teleorman să voteze pentru voi!

Asta e a doua chestie faină. Sigur, a fost și în alți ani, dar anul ăsta m-a izbit mai tare. Mă rog, am remarcat când a zis tânărul Alex, dar oricum: mass media se implică foarte tare să convingă mase mari de oameni să iasă la vot. E un lucru bun. E cel mai bun, de fapt.

Ca să fie bine, zic.

flag

 

flag – via shutterstock

Andrei Crivăț

4 Comments

  1. Ultimul Piefig   •  

    Agresivitatea cred ca vine si din faptul ca sunt cei mai zlabi candidati…ca in fotbal…nu stii cu basica,dai la gioale…

  2. Pingback: Alegeri 2014: Unde votez ? | Andrei Crivăț

  3. Pingback: Să nu dezamăgiți, domnule Iohannis! | Andrei Crivăț

  4. mannixg   •  

    Andrei, te-ai lamurit, acum la cateva luni de la “eveniment” ca Werner era “ales” deja inainte de turul I? Cu diaspora a fost doar circul care sa “certifice” in ochii prostimii “alegerea”. Circ. Dar fara …. paine. O zi buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu