Alegeri 2014. Întrebări cu candidați

Mă tot macină o întrebare de vreo 3-4 tururi de alegeri prezidențiale încoace.

Anul ăsta sunt 14 candidați. Dintre ăștia, de-o bună parte am auzit cu toții, aproape zilnic, în ultimii 10-20 de ani. Cred că orice român știe cine-i Iohannis, cine-i Monica Macovei, Dan Diaconescu, Corneliu Vadim Tudor și mai sunt câțiva. Îs tare-tare curios, însă, câți dintre voi au auzit vreodată de Mirel Mircea Amariței ? Că eu aveam impresia că-s un om relativ informat, și totuși îs aproape convins că numele acestui domn nu mi-a apărut vreodată în fața ochilor până și-a depus candidatura.

Aveți idee cine-i Constantin Rotaru ? Eu n-aveam și, spre totala mea surprindere, cică a candidat și în 2009.

Bun, întrebarea care mă macină e asta. De ce candidează oameni din ăștia, care EFECTIV n-au vreo șansă să intre în turul 2 ? Absolut orice s-ar întâmpla, pentru că pur și simplu n-a auzit nimeni de ei. Practic, nu există nici un fel de miracol care să-i ducă la mai mult de 1-2% – și astea-s procente pe care le-ar obține dacă ar ieși doar foarte puțină lume la vot. În 2009 candidați ca Ovidiu – Cristian Iane sau Constantin Ninel Potârcă au câștigat, ca să zic așa, în jur de 0.2%. Își mai amintește cineva figurile lor ? Eu sigur nu. Nici wikipedia.

Ce-i mână pe ei în luptă ? Nici să rupă voturi de la alți candidați n-au cum, cel puțin nu în vreun mod semnificativ. O campanie implică niște costuri, oricât de modestă ar fi. Deplasări, afișe, 2-3 oameni care lucrează – chiar, oamenii care lucrează în aceste campanii de ce fac asta ? Banii pe care-i câștigă sunt puțini (asta dacă-i primesc vreodată), nu au funcții de primit după alegeri, de ce să faci asta ?

Așa cum rămâne un mister pentru mine candidatura lui Funar. Din câte știu (dacă mă înșel să-mi spuneți), ultima lui luptă electorală a fost la Primăria Cluj-Napoca, în 2008. A luat 4%, la Cluj, unde totuși îl mai salută lumea pe stradă. (mă rog, cu idei din astea era greu să ia mai mult). În orașul unde a fost primar 12 ani, a luat 4%. Oare în câtă beznă a minții să te zbați, astfel încât să speri că la nivel național vei lua mai mult de 0.4%, dacă vor fi măcar atât ?

Încă ceva. Anul ăsta nu-s dezbateri la TVR, cu toți candidații ? Sau mi-au scăpat mie ?

stupid

Stupid, via shutterstock

 

 

 

 

Andrei Crivăț

13 Comments

  1. Daniel A.   •  

    La TVR nu au loc de nastase. Altfel, aceeași curiozitate ma macină si pe mine

  2. Oana   •  

    Poate s-au gandit ca daca, peste ani si ani, urmasii urmasilor lor vor dori sa-si studieze arborele genealogic vor ramane impresionati sa vada ca bunicul/strabunicul lor a candidat la cea mai inalta functie in stat. Nu da bine?
    Alta explicatie nu prea vad

    • Andrei Crivat   •     Author

      da, asta mi se pare o explicație foarte logică! 😀

  3. cartus   •  

    Cineva a auzit de ei, pentru a candida trebuie sa se prezinte cu cateva sute de mii de semnaturi, nu?

    • Andrei Crivat   •     Author

      eh, alea nu-s așa greu de strâns.

  4. duknu   •  

    Pe Amaritei l-am auzit la tv cu o idee interesanta: avocatii de familie. Acu nah, omu e de profesie avocat… poate e subiectiv. Dar ideea in esenta mi se pare buna. Macar nu promite mii de km de autostrazi si altele. Poate si noi ar mai trebui sa ciulim urechile la necunoscutii astia. Pe astia vechi i-am vazut de ce is in stare.

    • Andrei Crivat   •     Author

      ok, dar unde să mă uit, dacă n-am auzit veci pururi de el ?

  5. Alex C   •  

    Am tot prins pe TVR discutii individuale cu candidatii (William Branza, Dan Diaconescu, Melescanu) si 2 dezbateri ( Funar vs. reprezentantul lui Vadim, Monica Macovei vs. purtatorul de cuvant al lui Tariceanu).

    Nu gasesc un program undeva… Dar inregistrarile sunt aici: http://www.tvrplus.ro/emisiune-presedinte-pentru-romania-8130 (tab-ul arhiva)

  6. Dan Ciulea   •  

    1. Impartirea voturilor (Nu ia nici Ponta si nici Klaus si nici Macovei – te asiguri ca nu te bucuri ca ai iesit presedinte in turul 1 degeaba!)
    2. Prinderea ciolanului (Kelemen stie ca nu are sanse sa castige presedentia, dar se infrupta din ciolan din cele mai vechi timpuri)

  7. Pingback: Alegeri 2014. Altfel de vot. | Andrei Crivăț

  8. Aurel   •  

    Nu sunt de parere ca ar trebui sa candideze doar cei cu sanse.

    Din contra, sunt de parere ca alegatorii ar trebui sa nu confunde votul cu pariul sportiv. La pariuri mizam pe cei cu sanse. La vot ar trebui sa-i alegem pe cei care ne reprezinta.

    Cred ca ar fi bine sa existe in buletinul de vot si o casuta goala in care sa puna stampila cei carora nu le place nici un candidat. Daca sunt majoritari sa nu fie validat nici un castigator ci sa se reia procesul electoral cu alti candidati. Atunci ar iesi la vot si cei care s-au saturat de candidatii cu sanse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu