O țară de cretini

O altă chestiune care va intra la mizeriile săptămânii ăsteia

Cabral este unul dintre cei mai mișto oameni pe care i-am întâlnit în viața mea. Un tip deschis, onest, prietenos, plin de umor, complet lipsit de figuri și vedetisme.

Citiți asta, apoi citiți aici, mai departe.

Cabral e negru. Șocant, nu ? Ce chestie tare, descoperim că nu toți suntem caucazieni perfecți. Să-mi explice cineva, ce vină au oamenii de culoare că s-au născut așa ? De ce trebuie stigamtizați pentru asta ? De ce eu, alb, aș fi mai bun decât un galben, un roșu sau un negru ? Ce mă face mai bun ca el ? Ce-mi dă dreptul să-l subapreciez ? Ce mă face să mă simt superior ?

Cabral a crescut ca o țintă. Èšinta tuturor complexaților care, văzând că nu pot fi mai umani, mai sportivi, mai frumoși, mai deștepți, mai dotați decât el, au decis să-și manifeste complexele atacându-i culoarea. Trăim într-o nație dominată de reduși intoleranți. Oameni pentru care orice e diferit de ce-au văzut acasă e demn de jignit. În țara asta, dacă ești altfel, ești terminat. Dacă nu ești român verde, ești discriminat. Dacă nu ești creștin ortodox, ești pus la colț. Dacă nu ești alb, ești ținta unor ironii imbecile.

Să mă ierte Dumnezeu, dar eu nu găsesc nici un motiv pentru care un român ortodox să se considere superior oricărei alte nații, rase, credințe sau culori. Absolut nici un motiv. Totuși, general vorbind, toți ne simțim mai buni, mai curați, mai uscați, mai șmecheri.

Spuneți-mi voi, cum trebuie s-o crească Cabral pe fiica lui, Imoke, în țara asta de retarzi rasiști și intoleranți ? Cum o ferește pe copilă de mizeriile la care o să fie supusă zilnic ? Cum o pregătește pentru redușii mintal care o categorisesc CIOARĂ doar pentru că ei, întâmplător, sunt de altă culoare ?

Fapt:

Am vazut in reluare una din editiile emisiunii lui Cristi Brancu in care invitat a fost manelistul Florin Petrescu, fost component al grupului Vacanta Mare. La un moment dat, a fost difuzat un fragment dintr-o productie Acasa Tv in care mama Cabralului (o femeie de pus la rana) s-a impiedicat si a cazut de-am zis ca acolo ramane. Din fericire n-a patit nimic! Ce a urmat in emisiunea lui Brancu m-a socat.

Florin Petrescu a facut urmatoarea remarca: “Se vede ca Dumnezeu nu-i CIOARA! Ca adaca era, nu cadea!” Eu am ramas paralizat. Prezentatorul a inceput sa rada… In orice stat civilizat, autoritatile s-ar fi autosesizat! Asta e un caz penal! Cat despre Brancu, care are impresia de ceva timp ca mie imi este frica sa merg la emisiunea lui (WTF?!?!?), nu a replicat in niciun fel. Se distra…

Are dreptate Mihai Bendeac. Iartă-mă, Cabral, că ne-am născut într-un popor de imbecili. Iartă-mă că nu suntem în stare să ne manifestăm complexele altfel decât jignindu-i pe cei ca tine. Iartă-mă că trăim “intr-o tara unde culoarea pielii conteaza atat de mult incat oamenii, inainte de-a se uita in ochii tai, se uita la culoarea mainilor tale.”

Și mută-te. Într-o țară în care oamenii sunt oameni. Promit că vin după tine.

Andrei Crivăț

19 Comments

  1. Pingback: Rasism ordinar « Turnofftheglory

  2. chinezu   •  

    of ce m-ai intristat cu postul asta…
    cabral e doar un exemplu de un tip mega misto care trebuie sa traiasca in lumea cliseelor celor pentru care creierul e doar un oacare organ al corpului animal, precum mataranga…

  3. Laur   •  

    Nu-s toți cretini. Problema e că majoritatea tace. Ia să i se spună celui de folosește asemenea apelative, în mod direct și neechivoc “bou rasist” de către un coleg de rasă (cu scuzele de rigoare pentru boi, care sunt animale de toată isprava, și care nici nu știu ce e aia xenofobie).

    În rest… vorba poetului: nu mor caii când vor câinii.

  4. alina   •  

    Majoritatea celor care tac NU se uita la tampeniile lui Brancu… dar oamenii din media ar trebui sa ia atitudine pentru ca lucrurile au degenerat. Au devenit sclavi ai audientelor si au uitat cum sa-si faca meseria…

  5. hadean   •  

    sunt mâhnit, jenat ÅŸi dezgustat în acelaÅŸi timp. sunt curios dacă va apărea o reacÅ£ie clară a CNA. pe de altă parte, colegul de trust al “Å£igăncii împuÅ£ite” ar fi trebuit să ÅŸtie mai bine ÅŸi să-i reteze macaroana gibonului.

  6. costin   •  

    andrei, stii ce iti trebe tie? aer, mai baiete. trage o gura mare de aer, fa 3 flotari si fumeaza o tigara, or smth, sa iti aerisesti creierul, ca se impute

  7. zelea codreanu   •  

    Tara de cretini , popor de imbecili. Merita oare sa vorbesti astfel de o intreaga tara si un intreg popor doar de dragul lui Cabral, chiar daca e un tip misto? Pentru o gluma proasta facuta de doi nesimtiti (nu 22 milioane), nu ti se pare, domnu’ blogger , disproportia prea mare ? Sa reluam : (1) doi tipi jignesc un negru cu remarci jenante de tip rasist (2) alt tip (adica matale) jigneste un popor si o tara. Sa-mi zic parerea : primii doi imi par niste politicosi lorzi englezi fata de tine, imi inspira chiar o atitudine democratica si civilizat-europeana cand ii compar cu tine. Daca ai fi omul care te pretinzi ar fi frumos fie sa iti ceri scuze pentru gandirea si limbajul de taverna cu bere la pet, fie sa te duci intr-o tara care ti se potriveste mai bine, iti sugerez Uganda, loc in care daca vei fi jignit din cauza ca esti alb, sunt sigur ca o sa se gaseasca vreunul sa afirme ca ugandezii sunt imbecili, e o tara de cretini etc…

  8. Andrei Crivat   •  

    @costin: auci, ironie fina. m-a durut, sa stii.
    @zeleacodreanu: ai dreptate, cred c-ar trebui sa schimb titlul in “O tara de lorzi englezi politicosi”. E greseala mea, evident, ca de fapt noi traim intr-o tara plina cu oameni toleranti si cinstiti. Dar cand semnezi un comentariu cu “zelea codreanu”, de ce stam noi de vorba despre un negru ?

  9. Ruben   •  

    @Zelea: vrei să mă duc să-ți aduc 22 de milioane de dovezi? Nu-mi va fi greu, crede-mă.

  10. zelea codreanu   •  

    La noi sunt foarte putini negri. In schimb avem o minoritate etnica si rasiala, care declanseaza reactii variate , de la simpatie pana la intoleranta(foarte rar). Da, fireste , e vorba de romi (mai popular tigani). Il intreb pe blogger daca ar fi la fel de vehement la a-i lua apararea si unui tigan in fata unor remarci rasiste. Si daca il poate trata in totalitate la fel pe un astfel de minoritar ca pe un majoritar.
    Il rog si pe Ruben sa ma convinga cu dovezile sale.
    M-am lovit de-a lungul anilor de diverse forme de intoleranta, ca roman, in diverse tari “avansate democratic”, cele de la care ar fi trebuit sa invatam tot felul de treburi. Vorbesc de Germania, Anglia, Italia (m-am simtit mult mai bine in Austria, Olanda sau Turcia). Primele trei enumerate sunt state in care , desi m-am dus pur si simplu ca turist, am ajuns sa fiu privit ca un prezumtiv infractor. Sicanat la intrarea in tara, oprit la toate controalele de rutina de pe autostrazi si chiar tratat cu o mare mitocanie de politia germana de pe Autobahn – singura mea vina fiind ca aveam la masina numar romanesc si , fireste, ca veneam din Romania. In ultimii ani a fost ceva mai bine pentru noi, deoarece sunt mai putine obstacole la intrarea in tarile occidentale. Ce va povestesc nu e tot o forma de rasism? A Lor contra noastra ?
    Cum tratam ,in schimb, noi romanii, strainii veniti aici -indiferent de tara lor si indiferent de culoarea pielii? Cate incidente rasiale (legate de minoritatea tiganeasca)au existat in Romania , sa zicem in ultimii 10 ani? Chiar asa rasisti si intoleranti suntem? In zilele noastre adevaratul Zelea Codreanu ar fi “dat faliment”, nu ar fi avut nici o sansa.
    Nu sunt un naiv sa cred ca suntem cei mai buni si primitori oameni din lume, dar imi sustin in continuare ideea: nu aperi demnitatea unui om jignit, jignind la randul tau alti 22 de milioane.Si nu inteleg doua chestii:
    (1)Cand incepi o fraza cu IARTA-MA , nu o poti continua la plural cu …NU SUNTEM IN STARE, sau ..CA NE-AM NASCUT, sau …TRAIM – e o chestiune care tine de un minim de gramatica , si de logica elementara. Nu era cazul ca bloggerul sa invete totusi sa scrie corect in limba tarii de cretini ?
    (2)Trecand peste exprimare, si retinand doar fondul, inteleg ca bloggerul si Cabral sunt doi nefericiti care se distanteaza de poporul de imbecili ..etc …Reiese ca “Axinte” si Brancu sunt adevaratii reprezentanti ai “poporului de retarzi ” ? Nu cumva e mult paranoia la mijloc ? De unde vedeti atata intoleranta in Romania?
    P.S.: Si de ce ar deranja pe cineva pseudonimul meu? Paream mai demn de dialog daca m-ar fi chemat 12345qwerty ?

  11. Andrei Crivat   •  

    pai comentatorul nu intelege – iarta-ma ca ne-am nascut e o licenta. apoi comentatorul deduce gresit ca bloggerul considera ca cele doua personaje sunt reprezentative. Desigur, probabil comentatorul n-a avut curiozitatea sa mearga pe linkurile puse de blogger, ca sa vada ca nicidecum acest caz nu e vreo raritate. Evident, comentatorul considerar ca rasismul se manifesta rar in Romania. Caz in care bloggerul ii recomanda sa incerce sa fie maghiar vreo 2 saptamani. De preferat, copil maghiar, sa iasa in fata blocului si sa fie batut saptamanal din acest motiv. Sau sa fie copil turc cateva zile si sa mearga la o scoala din Constanta.
    Ruben precis ca poate spune cum e sa cresti cu eticheta “bozgor” pe frunte.

    Si inca ceva. Cand bloggerul zice “un popor de imbecili”, are speranta ca se subintelege ca se refera la majoritate, nu la totalitate. Ma rog, bloggerul acesta e defect, are asteptari mult prea mari.

    Nu cred ca pare cineva mai demn sau mai putin demn de dialog in functie de pseudonim. Dovada e ca dialogam, nu ? Cred doar ca uneori, pseudonimele sunt alese astfel incat sa transmita un mesaj. Ca daca-mi pun pseudonimul “samoaratotitiganii” e clar ca nu sunt vreun tolerant.

    Zice si bloggerul, nu da cu parul.

  12. Andrei Crivat   •  

    Doamne, ce ne mai intindem la discutii sterile. Io zic sa mai si muncim ceva. Uite, eu muncesc sa plec cat mai rapid.

  13. Florian   •  

    Zice Andrei Crivãt: “Să-mi explice cineva, ce vină au oamenii de culoare că s-au născut aÅŸa?”
    Prin aceasta intrebare, Andrei ne dã de înteles cã oamenii de culoare n-au nicio vinã cã s-au nãscut asa. Dar se mai întelege ceva, cã totusi culoarea pielii reprezintã o problemã, dar cã cei care au pielea neagrã nu au nicio vinã cã s-au nãscut asa. Inlocuiti “oamenii de culoare” din fraza lui Andrei cu “orbii din nastere” si veti intelege ce vreau sã spun. Sau asezati altfel cuvintele lui Andrei: Oamenii de culoare s-au nãscut asa, ce vinã au ei?
    Sunt multi cei care gândesc asemeni lui Andrei, unii se regãsesc si printre cei care au postat comentarii pe blogul lui Cabral. Ei sunt de acord sã nu se facã discriminãri în functie de culoarea pielii, ba chiar îi blameazã sincer pe rasisti, însã în strãfundul constiintei lor considerã totusi cã cei cu pielea albã sunt superiori, cã a avea pielea neagrã este un handicap. Singura problemã, care tine de nivelul de culturã, ar fi sã nu iei peste picior un negru pentru handicapul de a fi negru, asa cum nu e civilizat sã râzi de un schiop sau de un ciung.
    Am citit multe dintre comentariile de pe blogul lui Cabral, din subsolul ultimului sãu articol, si am gãsit cel putin 10 posturi care, desi se vor binevoitoare, nu fac altceva decât sã-l jigneascã. Citindu-le, am simtit cã-mi crapã obrazul meu alb de rusine.

  14. Andrei Crivat   •  

    @Florian: tu poti intelege ce vrei sau ce poti. Daca consideram culoarea un handicap, crezi ca mai exista postul asta, la care sa comentezi tu razna prin porumb ? Daca ma consideram superior, de ce as fi avut nevoie sa mimez asta ?

    Daca citeai mai cu atentie, daca tot iti place sa subintelegi lucruri care n-au nici o legatura cu ce-am scris eu, ai fi vazut ca in general consider omul negru superior omului alb. Daca n-ai putut subintelege asta, iti spun clar, ca sa nu fie loc de subtilitati: consider ca din majoritatea punctelor de vedere, majoritatea negrilor sunt multe peste majoritatea albilor. Asa, ca organisme. Din celelalte sunt pur si simplu la fel.

  15. zecaros   •  

    @Florian – esti imbucurator de *** amice. tine-o tot asa. (editat de admin – mai usor cu jignirile, da ?)

  16. Florian   •  

    @Andrei Crivãt
    Daca scriai “Să-mi explice cineva, care e problema cã oamenii de culoare s-au născut aÅŸa?”, era OK, întelegea si un idiot ca mine ce ai vrut sã zici. Introducerea notiunii de vina mi-a scurtcircuitat însã neuronul, iar shocul mi-a provocat reactia oligofrenã de mai sus. Orice rãu este însã spre bine, tie ti-am dat ocazia sã vezi cât de putin pot întelege unii oameni, iar lui @zecaros sã-mi trimitã trei stelutze cadou.

  17. Diana   •  

    Of, dar nu as vrea sa plece toti “bunii” din Romania 🙁 . Nu as zice neaparat ca Romania e o tara de c*c*t, ci as spune ca prostii din ea sunt foarte galagiosi. De-acolo si manelele deranjante. Eu nu cunosc pe nimeni rasist.

    Si mai ales oameni ca “Axinte” “umblati” pe la TV, ar trebui sa stie cum sa vorbeasca in lume. Dar asta spune multe despre Mass-Media din Romania.
    Mie nu mi se pare nimic rau la a fi negru, galben sau alb. E doar o alta culoare ca si culoarea parului. Mie Cabral mi se pare chiar simpatic.

    In legatura cu modul gresit de exprimare “ce vina au ei…” sunt de acord, nu poti sa zici asa ceva bine intentionat, dar sper sa fie doar greseala de exprimare iar oamenii sa nu gandeasca cu adevarat ca a fi “de culoare” e ceva rau. E doar o alta culoare nimic rau sau bun.

  18. Vicus   •  

    Eu nu gust emisiunile lui Cabral, nu cred ca am rezistat mai mult de 5 minute, in schimb am descoperit cu suprindere niste idei placute in blogul lui. Trecand peste asta, magaria despre care e vorba e de nedescris. Baiatul cela, Florin, e un idiot exacerbat. Si a dracului, parca tot mai tare ma dezgusta Brancu, nu inteleg cum se poate uita in oglinda omul respectiv. Cum dracu sa traiesti pe lumea asta facand emisiuni ca ale lui, ca ale lui lazarov, etc. Cum sa te uiti in urma la viata ta si sa numeri ca realizari descoperirea culorii chilotilor lu Columbeanu si ce a mancat noaptea trecuta Oana Roman (nu stiu sigur daca a tratat subiectele astea in emisiunea lui, dar pare plauzibil). Niste nespalati (metaforic, desigur).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu