Corectitudine ? Doar pe fata, si aia agramata…

(via Darius)

Cei de la RATUC (echivalentul clujean al RATB-ului , Regia de Transport din Cluj sau oricum vreti s-o identificati) au auzit despre political corectness. Si s-au gandit ca e bine si european si trendy, asa, s-o aplice. La nivel de suprafata, ca-n spate ce conteaza ?

Asadar, programul lor pentru persoane cu dizabilitati (ma rog, la ei se cheama dizavibilitati, da’ al naibii DEX-ul sustine sus si tare, cu incapatanare, ca nu exista cuvantul asta in limba romana) e prezentat frumos si asa, european si trendy, pe site-ul lor. Foarte frumos si modern.

Doar ca fisierul este intitulat sugestiv “progr_handi.doc”, semn ca ala de l-a facut nu da doi bani pe prostia asta capitalista, political correctness, cum nu da nici pe limba romana. (auzi… dizavibilitati….)

(click pentru marire)

ratucpentrufoartefoartehandicapatidinnou.jpg

Andrei Crivăț

9 Comments

  1. Darius   •  

    Vorba lu’ unu’, “dizavibilităÅ£i” o fi ceva termen bancar mai nou. 😀 Da’ om fi noi mai “handi ” ÅŸi nu ÅŸtim.

    (era să semnez Cristi Roman, dacă nu vedeam că “mi-o Å£inut minte numele”)

  2. Arhi   •  

    DeficienÅ£ă senzorială, motorie, mintală sau orice altă infirmitate a unei persoane. – Din engl., fr. handicap.

    Eu mi`s anti chestia asta cu politically correct. Oamenii au un handicap, nu o dizabilitate. Asta e un cuvant inventat de imputitii aia de americani, care ar fi in stare sa se si cace in culori ca sa nu cumva sa ofenseze pe vreunul de asta.

    Macar americanii au de ce sa le fie jena si sa bata campii acum cu chestiile astea, dar mie de ce sa imi fie jena? Asta e cuvantul care desemneaza un infirm sau un bolnav. Are o deficienta, deci e un handicap fata de ceilalti, nu e dizabilitat.
    Eh, mi-e lene

  3. Andrei Crivat   •  

    @Arhi: eu sunt de-acord cu tine, intr-o oarecare masura, da’ problema e alta. Accepti sau nu accepti ideea de political correctness. Daca o accepti, mergi cu ea pana la capat, daca nu, o elimini de tot. Da’ la vedere sa fii corect politic si pe la spate nu, mi se pare ipocrizie. Si inca ceva, e vorba de o institutie de stat, nu de o persoana, si institutia asta dintr-o tara europeana ar trebui, parerea mea, sa se ralieze la niste standarde europene. Da’ la ei cred totusi ca e vorba doar de incompetenta, in sensul ca nimeni nu s-a gandit ca la save se vede numele fisierului

  4. Darius   •  

    Åži eu sunt de acord cu Andrei, da’ tot doar într-o anumită măsură. Nu tre’ ori să fii pro ori să nu fii corect-politic, da’ îs neÅŸte legi, că-Å£i convine, că nu. Oricum, ei le-au respectat, nu aia-i baiu’. Baiu’-i că, cert, oameni au vrut să fie foarte culÅ£i, cu tot felu’ de cuvinte complicate ÅŸi, pe deasupra, mult mai politici-corect decât foarte puÅ£in cât sunt de fapt, mai mult, chiar invers. 🙂

  5. Cristi Roman   •  

    Daca si la voi e la fel, e clar ca sintem Mitici cu totii, din Constanta-n Zalau (acolo si mai si) si din Calafat in Radauti.

  6. Groparu   •  

    Deci in primu’ rand ca in RATUC pute pana si aeru’ care intra pe geam!!!

  7. mirmen   •  

    …parerea lu’ mami,aici-de-fata, ii ca slujbasii cu web’u la ratuc is mai tot timpu’ available pe mess da’ ar mai vrea…si d-aici “asociatia de ideei”…

  8. Andrea   •  

    Pentru ca obisnuim sa folosim termenul “handicap” (cu toate derivitiile lui) in toate contextele posibile, e normal (sau nu!) ca sa-si piarda din sensul lui propriu. Am sa va dau cateva definitii ca sa vedeti diferenta (din terminologia PPS – Psihopedagogie Speciala).
    1.Deficienta – tine de aspectul medical si desemneaza o stare patologica, stabila si de lunga durata, ireversibila sub actiune terapeutica si care deregrleaza procesele de adaptare si integrare a persoanei.
    2. Incapacitatea – tine de aspectul functional si este o consecinta a deficientei, ce perturba calitatea de indeplinire normala a unei activitati sau a unui comportament. Din aceasta categorie face parte si limitarea functionala = incapacitatea de a folosi un organ (ex. nu percep bine , nu pot sa citesc) si dizabilitatea = imposibilitatea de a indeplini un rol social (ex. nu pot sa citesc, nu pot sa indeplinesc rolul de elev)
    3. Handicapul = dezavantajul social, rezultat dintr-o deficienta sau incapacitate, se refera strict la barierele culturale, fizice sau sociale pe care aceste persoane le intalnesc, ceea ce le impiedica accesul la diferite activitati si servicii sociale. (este forma cea mai grava a unei persoane cu deficiente si este intodeauna o discriminare in sens negativ).

    Inainte ca sa mai foloseasca anumiti termeni de specialitate, acesti domni ar trebui sa consulte un dictionar de specialitate, sau macar sa intrebe o persoana in domeniu. Cer prea mult, oare? 😐

  9. machiavellian   •  

    Ei, ei, da` vezi ca inventia corecta politic nu e a blestematilor aia de capitalisti, ci a idiotilor ceilalti de socialisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu