Să plecăm de la premiza că eu habar n-am de economie, de alea. Mai citesc ce scrie Moise, dar nu pricep decât jumătate. E ok, cresc roșiile chiar și-așa, fără să fiu specialist și în economie (am observat că foarte multă lume e zilele astea, dar na, mie nu mi-o fost dat)
Bun. Deci nu mă pricep la datorii externe și chestii, pricep vag cum funcționează treaba, pricep de ce Statele Unite au cea mai mare datorie externă din lume și de ce-și permit s-o aibă, dar cam atât.
Pe mine din ce povestim mai jos m-au frapat cifrele.
Deci Business Magazin au publicat astăzi o listă cu țările lumii, în funcție de datoria externă. E în poza de mai sus (click pe ea, e gratis, nu ca pe alte bloguri)
Luxemburg are o datorie de 3.443% din PIB. În total, 3400 de miliarde de dolari. Pe cap de locuitor, 3.6 milioane de dolari.
Păi nene, nu e mult ? 3.400% din PIB ? Păi cum se pune problema să plătească vreodată datoria aia ? Spre deosebire de ei, Statele Unite au 106% din PIB, Grecia 174% și România 67% – adică vreo 5.000 de dolari pe cap de locuitor
Alte chestii care mi-au sărit în ochi e că Federația Rusă are 23% din PIB datorie (nu e în listă vreo țară cu mai puțin, dar în lume mai sunt: Brazilia și Bolivia cu câte 15%, Estonia cu 10.5% și altele), iar Islanda are 999% din PIB, dar aparent nu-i mai interesează.
Altfel, sunt fericit să vă anunț că, dacă ne luăm după Wikipedia, Brunei, Liechtenstein, Macao și Republica Palau nu au datorii externe. Alea țări, nene!
Iar șeful Comisiei Europene, adică un fel de premierul UE, este fix fostul premier al Luxemburgului. Măi, să fie, uite unde stătea austeritatea în persoană.
iată, asta n-am știut 🙂
adică trei mii patru sute la sută? (tocmai mi-au ieșit ochii ca la melci). dacă nu te-aș cunoaște, aș zice c-ai greșit o virgulă pe undeva. 🙂
trei mii patru sute la sută, Iisuuuuse!
Incerc sa-ti explic eu, pe scurt.
In lista aia este vorba de datoria externa a tarii (external debt), iar la datoria aia intra si datoria statului (aici Luxemburg sta excelent) si datoria privata.
La datoria privata este cam asa: daca o banca sau un fond de investitii din Romania depune 1 miliard de euro intr-o banca din Luxemburg, rezulta ca Luxemburg este datoare cu 1 miliard de euro, iar daca o banca din Luxemburg depune 1 miliard de euro la o banca din Romania, datoria Luxemburgului nu scade, dar creste datoria Romaniei. Insa, in cazul asta, datoria Luxemburgului este in realitate zero.
Ca sa-ti dai seama mai bine de cati bani a imprumutat Luxemburg si cati bani au fosti depusi in Luxemburg, trebuie sa te uiti dupa lista cu NIIP (net international investment position), iar aici Luxemburg sta foarte bine, fiind chiar pe plus. Adica a imprumutat mai mult decat s-a imprumutat.
Treaba e ca Luxembrug ARE cele 3.400 de miliarde de dolari (in bancile din Luxembrug sau in bancile din alte tari), ba e chiar pe plus cu 34% din PIB, insa Grecia NU ARE cele 400 de miliarde datorate.
Este o mare diferenta intre datoriile Norvegiei, Elvetiei si Luxemburgului si datoriile Ciprului, Greciei si Portugaliei.
well, mersi de expicație, acum pare mai clar.
și da, ai dreptate, stă cam cel mai bine http://prntscr.com/7qcolt
am scris un ditamai textul, apoi am văzut că a explicat Dan mai bine decât mine 🙂
No acu vin si eu si intreb ca vaca in targ. La cine au astia datoriile acestea?
Ce am înțeles eu e că acum războiul nu se ai duce cu arma, ci cu băncile! Toate presiunile Germaniei și planificările ei sunt contracarate chiar de… FMI! Se reped toți cu propaganda ca să distrugă țări! Grecii au luat-o după noi, DIN PĂCATE! Sunt noile victime ale „prosperității membrilor UE, euro, Schengen  Păcat! N-or fi fost sfinți, dar nici nu meritau ce li se întâmplă!
Da, multumesc Dan ca mai luminat, nu am stiut treaba asta. In cazul asta este o mare diferenta fata de Grecia. Sa auzim de bine.
Dupa ce am mai citit zilele acestea cateva articole se pare ca grecii sunt nevoiti sa scoata la vanzare ce le-a mai ramas. Pana la urma jocurile sunt facute, cum a fost si la noi. Vine una bucata imprumut, care este dat pe mana unor corupti ce isi vad numai interesul personal, iar apoi cand vine vremea scadentei bineinteles ca da cu virgula si incep privatizarile, vanzarea patriei cu amanuntul.
Acuma sincer, i-ati vazut pe astia care sunt la putere interesati sa fie tarisoara pe profit? Cu toate ca daca tara ar merge bine ar avea si ei de unde sa fure mai mult, dar nu se merge pe principiul asta pentru ca de ce sa-ti bati capul sa faci tarisoara sa mearga bine cand mai simplu e sa dirijezi fondurile catre firme private ale apropiatilor si sa pice para malaiata in gura lu natafleata.