O opinie despre critica unui film

Am văzut azi, via Corina, o replică a lui Ricky Gervais care mi-a plăcut foarte, foarte tare:

Some of you are really smart. You know who you are. Some of you are really thick. Unfortunately, you don’t know who you are.

Fără vreo legătură evidentă, de vreo lună e plin internetul (în general, cel românesc în special) de oameni care afirmă fără pic de teamă că Django Unchained e unul dintre cele mai bune filme ale lui Quentin Tarantino sau, aproape în egală măsură, unul dintre cele mai proaste filme ale lui Tarantino. În foarte umila mea opinie, discutată și cu 2-3 prieteni apropiați, cel puțin 75% dintre cei care emit astfel de păreri categorice au văzut (dintre filmele lui Tarantino) doar Inglorious Basterds și poate Kill Bill 1 și 2. Probabil sunt și unii mai răsăriți care au văzut chiar și Pulp Fiction și Reservoir Dogs. Dar atât. Niște cunoscători absoluți ai operei tarantiene (cred că tocmai am inventat acest cuvânt; e ok, am mai făcut asta și a fost bine)

Eu am văzut filmul de 2 ori. Evit să spun că e bun sau e prost (în general, niciodată nu spun despre un film e bun sau e prost, decât între oameni foarte apropiați, poate), am să spun doar că mi-a plăcut mult. E irelevant, mie mi-au plăcut și filme foarte slabe, chiar multe.

Dar nu asta e ideea mea principală în dimineața asta. Și nu discutăm despre cât de bun sau nu e acest film.

Ci despre faptul că, celor care se exprimă atât de categoric legat de acest film, deși au mai văzut doar 2-3 filme ale lui Tarantino (sau, ca să extindem aria, în care Tarantino a fost implicat în vreun fel sau altul) le dau, cu tot dragul, un sfat simplu. În două părți:

1. Ești de părere că Django e unul dintre cele mai bune filme în care Tarantino a fost implicat ? Îți recomand cu prietenie să vezi cel puțin și Four Rooms (a regizat un segment), Jackie Brown, Sin City, Natural Born Killers și True Romance.

2. Ești de părere că Django e unul dintre cele mai proaste filme în care Tarantino a fost implicat ? Îți recomand cu prietenie să vezi cel puțin Grindhouse (dacă nu reziști la amândouă părțile, cel puțin Death Proof, regizat de el) și Sukiyaki Western Django. Nu mai zic de From dusk till dawn, că prea mulți prieteni de-ai mei îs încântați de el și s-ar supăra sau ceva 🙂

Astea, firește, pe lângă cele 4 de care am zis mai sus. Și, văzând atâtea filme scrise/produse/regizate de el, o să poți să spui în cunoștință de cauză dacă e mai bun sau mai prost decât alte filme ale lui. Cum, de exemplu, spune Ovi aici – care Ovi CHIAR E un cunoscător tarantian.

PS: pentru cei pasionați de filme, recomand tare acest post al lui Vali

Andrei Crivăț

7 Comments

 1. ruxa   •  

  eu sunt printre cei carora django unchained le’a placut tare. tarantino, ok, dar, dincolo de asta, e vorba de aproape trei ore de quality time, ceea ce e mai mult decat pot spune despre filmele vazute in ultima vreme. si, pana la urma, dincolo de ce poti sa inveti dintr’un film, daca poti, desigur, trei ore dupa care pleci cu zambetul pe buze e mai mult decat fair!

 2. ovi sirb   •  

  Doar o mică observaÅ£ie: Sukiyaki Western Django nu-i regizat de Tarantino, doar joacă în el. La fel, Sin City e regizat de Robert Rodriguez, Tarantino a regizat doar segmentul ăla suprarealist, în toate culorile curcubeului, în care Clive Owen vorbeÅŸte în maÅŸină cu cadavrul lui Benicio del Toro.

  Apoi, dacă e să fim corecÅ£i cu neofiÅ£ii, Natural Born Killers, True Romance ÅŸi From Dusk Till Dawn sunt doar scrise de el, scenariul NBK fiind mai apoi măcelărit de Oliver Stone.

  Bine, hai c-au fost mai multe observaÅ£ii 🙂

  • Andrei Crivat   •     Author

   Ovidel, am bolduit și am și repetat, ca să fie clar – filme în care Tarantino A FOST IMPLICAT. Prin asta speram eu să se înțeleagă faptul că vorbim de Tarantino ca producător/regizor/scenarist etc.

 3. Bobby Voicu   •  

  Citind aici mi-am dat seama cate filme am vazut de-ale lui :)) In afara de Four Rooms si de Grindhouse le-am vazut pe toate 😀 Nu ma asteptam, daca ma intrebai iti spuneam doar cateva.

 4. ovi sirb   •  

  Am înÅ£eles, deci. Încercasem să-mi iau prea în serios rolul de tarantian 🙂

 5. Andrei Crivat   •     Author

  Bobby, sa vezi Four Rooms. merita. Grindhouse… mnu 🙂

 6. marius   •  

  Natural Born Killers mi-a placut enorm. Super film. Bun de tot, dupa umila mea opinie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu