Milioanele de la HSBC

O amplă investigație a adus jurnaliștilor de la Le Monde niște documente secrete ale sucursalei elvețiene a băncii britanice HSBC. Unde “niște” va să zică, cică, vreo 60.000 de documente. Secrete. Ale uneia din marile bănci din lume. Cum naiba ?

Dar în fine, nu asta-i ideea. Găsiți detaliile aici, eu am doar o întrebare.

Zice site-ul (oficial, adică ăsta), printre altele, că între conturile dintre 1974 și 2006 care au legătură cu România, după cum vedeți mai jos

hsbc1

 

și care însumează un miliard și ceva de dolari, între ele, ziceam, e unul cu peste 800 de milioane. De dolari. Americani. Cash.

hsbc2

 

M-am gândit, ca tot românul – nu la cum să fac și eu o astfel de sumă, evident, ci la ai cui or fi, să știu către ce capră îmi îndrept sudălmile. Primele gânduri m-au dus, cumva firesc, la oamenii grei ai României. Poate Năstase. Poate Hrebenciuc. Poate Dan Ioan Popescu. Dar să fi făcut ei atâția bani, cu adevărat ? că totuși una e 10-50-100 de milioane, alta e 800 de milioane. Mi-am zis chiar și c-or fi banii de flotă a lui Băsescu.

Dar parcă nu-mi vine a crede, totuși. E o sumă foarte mare. Nu cred să se fi ridicat ai noștri la asemenea praguri.

Apoi, m-am gândit la oameni de afaceri din România. Poate o fi Frank Timiș, în afară de el nu prea văd pe nimeni care să aibă o asemenea sumă lichidă. Nici măcar Èširiac, iar Patriciu n-a avut niciodată atâția bani.

Dar ce m-a măcinat cel mai tare e alt gând. Ziceam că-s conturi dintre 1974 și 2006.

Ce se întâmplă: băi nene, dacă-s banii lui Ceaușescu ?

Ca idee, am o amică ce are cont la HSBC. În mod absolut firesc și natural, am întrebat-o instant dacă are să-mi dea vreo veste. Cică n-are. Păcat.

PS: cam în același timp a scris și Vali pe tema asta

Andrei Crivăț

4 Comments

 1. Teodor Marin   •  

  Am si eu un cont cu card pe la astia, cand am auzit vestea am verificat soldul. Dar nu, nu sunt eu, as fi zis daca era ceva.

  • Andrei Crivat   •     Author

   da, că te și cred c-ai fi zis!

 2. Paul Maior   •  

  romanul cu banii aia o fi fericit sau preafericit ?

  • Andrei Crivat   •     Author

   da, este și asta o variantă, dacă mă gândesc bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu