La drum cu Smailo

povesteam mai demult că, la Cluj Brands Tour 2, cei de la Arobs mi-au oferit un GPS. Un Smailo HDx 5.0 cu TMC. Care-mi vorbește frumos și îmi spune pre nume. 🙂

Smailo ăsta, de fapt, nu e un simplu GPS. E un sistem de navigație care nu doar că-ți arată pe unde să mergi, da’ îți și spune cam cum e drumul.

smailo

sursa foto

Și face asta prin sistemul TMC (Traffic Message Channel), un sistem care preia informații despre trafic prin radio. Mai exact, prin semnalul RDS al stațiilor de radio. Mai multe detalii despre ce e și cum funcționează TMC găsiți la Radu.

Smailo ăsta are tot felul de chestii faine – poate fi folosit ca și sistem hands-free, pentru că are difuzor și microfon. Și citește numerele din agendă, prin bluetooth. Are jocuri, un player foto/video/muzică, un eBook reader.

Eu abia zilele astea am avut ocazia să-l folosesc la un drum complet necunoscut mie. Nu mi-a plăcut c-a stat o vreme până a găsit satelitul. Dar, după ce l-a găsit, nu i-a mai dat drumul. E foarte exact, când spune că peste 200 de metri faci dreapta, chiar sunt 200 de metri. Găsește rapid adresele și se adaptează la schimbarea de rută mult mai repede decât vechiul meu GPS. Are meniuri simple și intuitive. Poate găsi adrese parțiale, puncte de interes sau coordonate. Pe scurt, îi deștept și se mișcă repede. Date tehnice găsiți aici.

Eu sunt încântat de “colaborarea” cu el, deși are cel puțin două lucruri care m-au scos din minți zilele astea. În primul rând, are un stylus care e poziționat incomod. Practic, când GPS-ul stă în suportul lui de parbriz, stylusul e în dreapta jos, sub el. Ca să-l poți scoate, trebuie să scoți GPS-ul din suport. Mi-ar fi plăcut să fie deasupra, să-l pot scoate cu ușurință dacă vreau să caut ceva și să nu fie nevoie să-l iau din suport. În al doilea rând, nu-mi dau seama dacă-i vina ventuzei sau a parbrizului meu, da’ am stat ieri dimineață 10 minute să prind suportul de parbriz. Îl puneam, stătea vreun minut, cădea. E drept, când am ajuns acasă am tras un pic de el să-l dau din nou jos 🙂

Da’ dincolo de aceste 2 mici neajunsuri, Smailo HDx 5.0 e un partener foarte eficient de călătorii lungi.

Andrei Crivăț

4 Comments

 1. daniel rus   •  

  Cred ca orice ventuza refuza sa se lipeasca pe parbriz cand e rece 🙂

  • Andrei Crivat   •     Author

   ii drept si asta, da’ ieri imi venea s-o dau cu super glue :))

 2. Daniel A.   •  

  “Îți spune și cum e drumul” oare funcționează și în afara țării?

 3. Andrei Crivat   •     Author

  cred ca da, doar trebuie sa setezi alte statii (la noi setezi in gps europa fm)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu