Cum te prostește internetul

Poate că mă credeți, poate că nu. Poate că sunt printre voi oameni care mă cunosc de mai bine de 10 ani și știu că nu mint.

Eu, din liceu până acum câțiva ani, eram un zeu absolut al gramaticii. Gramatica limbii române, adevăr grăiesc, nu avea secrete pentru mine. Jonglam cu subtilitățile limbii la orice oră din zi și din noapte. Știam să argumentez științific orice dilemă și polemică pe teme lingvistice.

Aroganță supremă, în anul I de facultate l-am surprins pe însuși George Pruteanu, Dumnezeu să-l ierte, făcând ceva greșeală. Nu-mi amintesc care, îmi amintesc doar că mi-am ridicat mâna, mândru peste măsură de mine, în sinea mea. Omul, vizibil deranjat că-i întrerupeam lecția (și vă spun, avea un stil de a preda de uitai să tragi aer în piept, atât de bun orator era) m-a întrebat ce vreau, iar eu, într-o explozie de self esteem, i-am spus “ați greșit, domnule profesor”. A urmat o scurtă discuție pe tema greșelii respective, care s-a încheiat cu o privire pe care n-o s-o uit niciodată și pe care am înteles-o doar în sesiune, când la examenul oral m-a întrebat “dvs. sunteți studentul care m-a corectat acum 3 luni, nu ? aveți 2, să vă pregătiți mai bine pentru restanță

Ei bine, în ultimii 10 ani, de când sunt heavy user al internetului românesc, am ajuns de la un adevărat nazi al gramaticii la stadiul în care fac greșeli elementare. La stadiul în care mă cert cu Daniela (și ea un nazi al gramaticii, la rândul ei) pe niște chestii absolut elementare – și evident că ea are dreptate mereu.

Am ajuns să mă gândesc de două ori dacă e corect crează sau creează. Am ajuns să mă gândesc de două ori dacă e corect dacă aș ști sau dacă aș știi. Am ajuns să mă gândesc de două ori dacă e să nu fi sau să nu fii.

Și știți de ce ? Pentru că e plin internetul de imbecili care scriu crează, aș știi sau să nu fi. Pentru că e plin de cretini care scriu vre-o și vre-un. Și când vezi de 100 de ori pe zi chestii de genul ăsta, începi să pui la îndoială propriile tale cunoștiințe.

Și uite-așa te prostește internetul. Ar trebui să vină cu un prospect în care să scrie: ATENÈšIE! Utilizarea excesivă a internetului duce la atrofierea simțului limbii române.

Andrei Crivăț

25 Comments

  1. Alex Mihăileanu   •  

    Oho, si cum pot sa te inteleg! Fix de aceeasi problema sufar si eu. Ma rog, la mine, e mai simplu, la virgule ma gindesc mai mult decit la celelalte. Dar am ajuns, din cauza imbecililor – mai ales a celor de la TV – sa ma intreb daca e corect “succese” sau daca e corect “succesuri” si am ajuns in dileme similare cu forme de plural ale altor cuvinte. Din cauza alora de la TV care au promovat greseala EBei atit de mult, incit a preluat-o toata lumea, dau de ea peste tot si sint pus in situatia de a ma intreba daca un substantiv neutru la plural e cu -e sau cu -uri in coada.

    • Andrei Crivat   •     Author

      Nu stiu daca te-ajuta cu ceva, da’ si eu am avut intr-o zi dilema cu succesuri/succese. Deci e o boala mai larg raspandita. 🙂

  2. Pyuric   •  

    Auoleu… Subscriu, din pacate. 🙁 De la grammar nazi – asta datorita meditatiilor la gramatica, profelor de romana + Pruteanu (nu stiam ca l-ai avut si tu prof :)) ), acum am dexonline.ro la bookmarks ca sa fiu sigura ca memoria mea nu a luat-o razna…

    • Andrei Crivat   •     Author

      si vezi ca si dexonline da gherle cateodata 🙁

  3. Ruben   •  

    Aia cu semnul întrebării n-ai amintit-o. 😛

    • Andrei Crivat   •     Author

      Pai nu, aia stiu ca nu-i corect gramatical, da’ asa m-am obisnuit 🙂

  4. Florea Cristian   •  

    De-aia ai inceput tu sa te iei la contrazis pe Twitter cu @mirceamester daca nu ma insel de ma intrebam eu de unde scoate @andreicrivat toate regulile alea.

    S-a terminat asa cum termina un guru treaba, @mirceamester a recunoscut ca n-are dreptate

    • Andrei Crivat   •     Author

      Apăi în cazul ăla, cu cariera profesională, chiar n-avea. Da’ toți avem de astea, așa că nu-i nimic special 🙂

  5. Pingback: Tweets that mention Cum te prostește internetul Andrei Crivat -- Topsy.com

  6. ACM   •  

    Greselile repetate (la modul hardcore, precum asta cu succesurile) devin in scurt timp norme. Sa nu te mire ca-n DEX-ul 2050 al nepotilor tai, o sa gasesti astfel de cuvinte.

  7. Cosmin   •  

    Dar de fapt cauza e alta, ne prostim – aparent – pentru ca al nostru creier e in schimbare si se adapteaza si el saracul la “revolutia” digitala, hello Internet. Caci da, creierul are acest “feature” pe nume neuroplasticity – http://en.wikipedia.org/wiki/Neuroplasticity

    Inainte, cand nu eram asa heavy useri, eram obisnuiti sa citim totul liniar si eram mai concentrati per total asupra unei singure chestii, zic eu (nici nu fusesem expusi prea mult la net) Acum, din pricina Internetului care ne-a educat creierul spunadu-i ca totul e cautabil si gasibil, ne-am obisnuit sa ne zburde mintea din hyperlink in hyperlink mental (altfel zis, sa ne fuga gandul) si sa dam “discard” unor chestii pe care le socotim neimportante, cum ar fi creeaza vs creaza.

    Dar stai, c-avem si mecanisme defensive, si suntem reticenti la schimbare, si ne-aducem aminte cum eram odinioara (mai corecti dpdv gramatical) si ne pare rau, si tanjim dupa ce-a fost, si vrem stabilitate. Eu zic screw that si embrace the future.

    Si da, suntem si usor influentabili. Poate ne vom folosi creierul altfel decat pentru stocare de informatii. Poate memoria va ocupa un loc din ce in mai… mic in capul nostru si vom folosi netul pentru ne augmenta “memoria”. De fapt cred ca se intampla deja, incet-incet.

    Scuzati englezismele in exces dar e tarziu. Iarasi, imi pare rau daca am luat-o pe aratura, dar chiar cred ce-am zis.

  8. Turambar   •  

    lol. +1 aici la moshu Turambar. fara numar, fara numar. achiesez si eu, aprob pozitiv, mai ales la chestia cu “citzi de eeee punem in creeeaza” si “succesuri vs succese” (nu cumva “succesiuni”??)

    Dar e o discutie care s-ar putea sa se loveasca in subteran, precum atunci cind mergi prin apa la mare si-i frigi un dest intr-un bolovan de te seaca la admiratie, de o chestie ceva mai complicata si mai supra-personala, grasule. De ceva fapt social ce s-ar putea sa tina de evolutia limbii, de cuvintele cele vehiculate care incet-incet vin si le inlocuiesc pe cele mai putin vehiculate, stiti voi, filologilor, moneda proasta o inlocuieste pe cea buna, cuvintul bun e ala folosit, dar mai ales si mai ales simplificarea limbii, fenomen universal (exemplul clasic: engleza in ultimii 500 de ani), si care presupun ca s-ar intimpla si mai rapid, daca n-ar fi institutiile naziste de control si chihlimbarizare a limbii.

    Chiar merita un articol separat ideea asta, o voi cei care umblati cu succesurile in gura 🙂 😉

  9. miriam957   •  

    Ce e trist ca studentii, chiar si al examene, uita de orice regula gramaticala. Au impresia ca sunt tot pe mess, cu pretenii.
    “Bine” ca, de obicei, se dau teste grila.
    Lumea are impresia ca nu are importanta daca scriem corect sau nu. Si totusi…asta arata nivelul de cultura (mai exact lipsa de cultura).

    • Andrei Crivat   •     Author

      Da da, mi-a fost dat sa vad lucrari scrie ale unor elevi care scriau cu k, in loc de ca 🙂

  10. miriam957   •  

    *prietenii…fara intentie. Era typo

  11. asdf   •  

    Eu cand am probleme de genul, caut pe google inainte … In liceu nici eu nu aveam probleme de genu’!:)

    • Andrei Crivat   •     Author

      Apai si google ala te poate indruma gresit

  12. Vlad   •  

    Si evenimentul ala din facultate cum il interpretezi? Eu cred ca in anumite momente, trebuie sa fii antent la sensul si ideea exprimata de niste cuvinte, decat la cuvintele in sine. Si daca citesti un text care te captiveaza mai mult sau mai putin, si singurul lucru care poti sa-l scoti din taste este “vezi ca ai gresit un cuvant”, mai bine nu zici nimic
    (n-am pus intentionat pe inainte de care ).

    • Andrei Crivat   •     Author

      Aveam dreptate, si Pruteanu a recunoscut. Tu de fapt ce vroiai sa zici ? 🙂

  13. dan   •  

    Daca esti sigur pe propriile cunostinte, cred ca nu te pot induce in eroare diversi agramati care scriu pe net si care n-au invatat cat trebuia la scoala sau care n-au prea fost la scoala.

  14. Dan C   •  

    Vlad are boala pe troli, cred ca acolo batea. L-ai “trolat” pe Pruteanu.
    Lista de dobitocenii pe net e lunga ca dracu, daca ajungi la firash, dute, deo-data si alte cele.

  15. GExGE   •  

    Subscriu, dar nu sunt si nici nu ma dau mare cunoscator al gramaticii.

    Lasand la o parte educatia, sistemul de invatamand si altele de genul asta cosider ca acum isi permite prea multa lume sa intre pe internet. Acum cativa ani nu prea vedeai atatea greseli de exprimare si de gramatica prin forumuri. In zilele noastre vezi din ce in ce mai multe greseli … parca au invadat!

    Recunosc: am urmatoarea pagina in bookmarks: http://dexonline.ro/ghid-exprimare

  16. supermarius   •  

    nu cred ca esti singurul afectat de Internet, si mai ales de cei cu care vorbesti (care te fac sa scrii gresit). de multe ori vad greseli si ma zgarie pe creier cand observ ca lumea nu stie sa scrie corect gramatical. OK, daca era vorba de o limba straina e de inteles, nu e limba materna, deci ai o scuza 🙂
    in plus, am vazut multe schimbari in DOOM, DOOM2 s.a.m.d. si ma enervez din ce in ce mai tare cand observ ca sunt acceptate multe variante ale cuvintelor care cu putin timp in urma erau considerate gresite. gen, le dau dreptate incultilor sau fac in asa fel incat toata lumea sa scrie (relativ) corect.

  17. Pingback: Lectie de limba romana: Succesuri/Succese | Haotik Note-Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu