Rețete boierești. Prin Transilvania

După cum ușor se poate observa, printre pasiunile mele două ocupă loc de frunte: pe de-o parte, Transilvania, cu locurile, oamenii și legendele ei, cu tradițiile și magia ei; pe de altă parte, gastronomia.

Când aceste două componente ale vieții mele se întâlnesc, ies scântei de bine. Ceea ce tocmai s-a întîmplat.

Zilele trecute, partenerii noștri de la Transavia ne-au invitat, alături de câțiva prieteni (Răzvan și Alina, Bogdana, Corina, Eftimie și specialul Brylutz)  într-o incursiune culinară numită, pe bună dreptate, Rețete Boierești.

Pentru asta, ne-am strâns într-un loc de boieri – la Continental Forum în Sibiu, un loc despre care pot spune fără teama de-a greși că anul ăsta mi-a fost exact a doua casă – atât de mult am stat acolo.

Ar avea multe povești de spus hotelul ăsta. Încă de când se numea “La Bila Aurie”, mai apoi Casa Habermann, locul ăsta din mijlocul orașului, de pe promenada Bretter, a atras de-a lungul anilor oameni ca George Coșbuc, care lucra aici la poeziile lui, Ioan Slavici sau Ioan Luca Caragiale. A fost construit prin 1876, avea un parter înalt și 2 etaje. Aici a funcționat, în 1853, primul telegraf din Sibiu, la primul etaj. Fațada a fost refăcută prin 1920, iar undeva în perioada interbelică a fost înălțat. În 2006-2007 a fost renovat, păstrându-se însă formele vechi, iar apoi a fost preluat de lanțul Continental.

În acest loc încărcat de istorie ne-am strâns noi să ne bucurăm de rețetele boierești. Dată fiind meteahna mea mai veche, cu gătitul, m-am… strecurat, să zicem, în bucătărie. Maestrul Adrian Baciu ne-a gătit două mâncăruri pe bază de pui – pui cu legume și sos de rodii și ruladă de pui cu brânză feta, orez și dovlecei.

Mai întâi au fost pregătite ingredientele pentru cele două delicii:

 

Apoi, s-a trecut la preparare:

 

Și la final, asta a ieșit.

 

Oamenii păreau mulțumiți…

 

Și la final, chiar bucuroși

reteteboieresti-1

 

Cam așa e prin Transilvania: magie, povești, istorie, legende. Oameni, locuri și bucate alese.

Andrei Crivăț

1 Comment

  1. Baile Olanesti   •  

    Doriti o idee de cazare pentru vacanta? O idee pentru un week-end frumos? sau poate oferte de revelion? Va recomand Baile Olanesti, o statiune frumoasa unde va puteti relaxa si puteti avea un concediu frumos! fie ca alegeti o vila particulara, sau poate o pensiune de 3 sau 4 stele (da ati auzit bine) sigur veti fi multumiti! in statiune sunt doua piscine cu apa termala, acoperite si functionale tot anul! in plus numeroase terase, locuri pentru plimbari, iesiri in aer liber, cat si manastiri si biserici ce pot fi vizitate! alegeti asadar Baile Olanesti si nu veti regreta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu