Ziua de Cluj. Moartea unui ziar

Breasla asta, a jurnaliștilor, a fost întotdeauna animată puternic de tot felul de bârfe și zvonuri. Adică…  mă gândesc că, de fapt, așa e de când lumea.

Oricum, deși cunosc binișor că și în alte bresle zvonurile și mâncătoria ocupă un rol important, îndrăznesc să afirm, prin prisma celor aproape 14 ani pe care i-am pierdut prin presă, că nicăieri bârfa și zvonul nu ocupă un loc mai important ca între jurnaliști. Practic, anchete incredibile au fost scrise de jurnaliști cu adevărat talentați, plecând de la un zvon. Există și părți bune, adică.

Totuși, zvonurile care circulă zilele astea prin piața clujeană mă întristează foarte tare. Și încerc din răsputeri să mă conving că sunt doar zvonuri răutăcioase, că n-au nimic în comun cu realitatea.

Gura lumii zice că Ziua de Cluj se închide. Nu doar varianta de print, ci și cea online. Se închide cu totul. Cică oamenii nu și-au mai luat salariile de vreo 3 luni. Cică închiderea a fost anunțată chiar de onorabila conducere.  Cică oamenii de-acolo habar n-au încotro să se îndrepte.

ziua_de_cluj

O fi sau n-o fi, habar n-am. Dar ce știu sigur e că mi-ar părea extrem de rău să fie adevărat. Ziua de Cluj este unul dintre cele mai vechi și mai stabile publicații din Cluj. Apare zilnic de mai bine de 10 ani, dacă nu mă înșel. Este condusă de niște oameni pe care-i îndrăgesc și pe care-i apreciez peste măsură – Rareș Bogdan și Tavi Hoandră. Este un pilon de stabilitate în piața tulbure a presei clujene. În plus, lucrează acolo niște oameni pentru care am foarte, foarte mult respect. Călin Poenaru, Cosmina Fernoagă, Luminița Silea, Valentin Mălăescu, Kristina Reștea, Ionel Lespuc  – sunt unii dintre cei mai buni jurnaliști clujeni, oameni pe care i-am citit MEREU cu foarte mare încredere și interes.

Mi-ar părea extrem de rău să fie adevărat. Pentru mine, închiderea publicației Ziua de Cluj ar fi moartea unui simbol al presei clujene.

De aceea, sper din tot sufletul că sunt doar zvonuri.

Pe de altă parte, însă, sunt printre voi oameni care mă citesc de aproape 8 ani – și voi ȘTIȚI că nu obișnuiesc să vorbesc fără să știu ce spun!

Om vedea ce-o fi.

UPDATE

Pe print nu mai apare de două zile deja. Niște oameni au plecat deja. Și aparent au fost întârzieri (unele foarte mari și grave) cu salariile, cum spuneam mai sus, dar acum cică e totul ok, oamenii sunt plătiți la zi. Pe online mai merge, nu se știe cât.

Cam asta a fost. Păcat.

Andrei Crivăț

2 Comments

  1. tanti aglaia   •  

    Ziua de Cluj, varianta online, a murit, Andrei draga, in momentul in care, la inceputul saptamanii acesteia, subit, o investigatie de presa a disparut de pe site. Dimineata era, la amiaza, va pup pa pa, a disparut. Cu tot cu cache. Eliminat de ci din conducere. Ok…clar, fiecare face ce vrea pe mosia sa! DAR Mult stimatii de catre unii ziaristi pe care i-ai amintit, …tacere malc. Deontologii presei clujene….tacere malc. De ce oare? Ah cata ipocrizie! Imi e scarba!

  2. Pingback: Restart la Ziua de Cluj ? | Andrei Crivăț

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la comentarii. Poti sa te abonezi si fara sa lasi un comentariu